ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Απάντηση από το Μυκηναϊκό ίδρυμα στις καταγγελίες των κατοίκων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:34:00 μ.μ. | |
Απάντηση από το Μυκηναϊκό ίδρυμα στις καταγγελίες των κατοίκων
Σχετικά με το ανυπόγραφο άρθρο που φιλοξενείτε στον ιστότοπο σας με τίτλο "Μυκηναϊκό ίδρυμα: Η βίλα και η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο, που προκαλούν το κοινό αίσθημα”, σημειώνουμε τα εξής προς ανασκευή των ανακριβειών του και αποκατάσταση της αλήθειας με την αναγκαία συνθήκη και υπόμνηση πως το Μυκηναϊκό Ίδρυμα δεν σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις εν εξελίξει (sub judice).

Συγκεκριμένα:
Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα αγόρασε μεγάλη έκταση γης στις Μυκήνες και χρηματοδότησε την ανέγερση του “Μελάθρου” και της οικίας “McCarthy” υπό την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του το 1967 και 1970.

Στα πλαίσια του πολυσχιδούς κοινωφελούς έργου του και της στενής συνεργασίας του με τους τοπικούς φορείς και πολίτες, το Μυκηναϊκό Ίδρυμα προσέφερε επί 32 χρόνια (1967-1999) αφιλοκερδώς στην Κοινότητα και αργότερα στον Δήμο Μυκηνών τη χρήση συγκεκριμένων χώρων στο Μέλαθρο για τον γραμματέα, το κοινοτικό συμβούλιο και το κοινοτικό ιατρείο με καθεστώς χρησιδανείου κατόπιν γραπτής συμφωνίας (και όχι με «δωρεά» όπως εσφαλμένα τη χαρακτηρίζει το ανυπόγραφο άρθρο σας – ο. Γ. Μυλωνας ούτε έκανε ποτέ δωρεά στις Μυκήνες ούτε είχε δικαιοδοσία δωρεάς, καθώς δεν υπήρξε ποτέ πρόεδρος του Ιδρύματος). Το χρησιδάνειο αυτό τερματίσθηκε οριστικά με αμετάκλητη απόφαση Εφετείου (2009) λόγω παραβίασης των όρων χρησιδανείου από τον Δήμο Μυκηνών, καθώς, μετά τον θάνατο του Γ. Μυλωνά, ο Δήμος Μυκηναίων με τη συνέργεια δημοτών και περιοίκων κατέλαβε δια της βίας το κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, από το οποίο απεβλήθησαν τελικά με δικαστική εντολή, αφού προηγουμένως κάποιοι εξ αυτών λεηλάτησαν και βανδάλισαν το κτίριο, κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη του και προκάλεσαν ζημιές εκατομμυρίων δραχμών πριν το εγκαταλείψουν, διαταράσσοντας έτσι τις αρμονικές σχέσεις με το Ίδρυμα που τους ευεργετούσε επί τριακονταετία (βλ. άρθρο στο Βήμα, “Μυκήνες-έξωση των αρχαιολόγων": https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/mykines-ekswsi-twn-arxaiologwn).

Από το 2013, λοιπόν, με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, καθ. Χρ. Μαγγίδη – του πρώτου Έλληνα Προέδρου του Ιδρύματος έως τώρα – και χρηματοδότηση από το Μυκηναϊκό Ίδρυμα και άλλους φορείς-χορηγούς από τις Η.Π.Α., το κατεστραμμένο Μέλαθρο ανακαινίσθηκε, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, και το κτίριο εξοπλίσθηκε με εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, αίθουσες σεμιναρίων, έπιπλα, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα, κομπιούτερς, βιντεοπροβολείς, και χώρους φιλοξενίας ώστε να στεγάσει το Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας με αρχαιολόγους και φοιτητές απ’ όλον τον κόσμο. Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος καλλωπίσθηκε με φυτά και χλοοτάπητα και, με δεδομένο το ιστορικό καταλήψεων και βανδαλισμών, περιφράχθηκε άμεσα με νόμιμες άδειες πολεοδομίας και προστατεύεται από ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης.

Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα έχει το ίδιο νόμιμο κι αναφαίρετο δικαίωμα, όπως ο κάθε ιδιώτης και ο κάθε δημότης των Μυκηνών, να προστατέψει με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο την ιδιοκτησία του (εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη, και πανάκριβα ηλεκτρονικά μηχανήματα), πολύ περισσότερο δε τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού, των επισκεπτών, των φοιτητών και επιστημόνων που μελετούν, επισκέπτονται ή εργάζονται στις εγκαταστάσεις του. Δεν αποτελεί σύμπτωση πως και πάλι οι περίοικοι, πολλοί εκ των οποίων είχαν συμμετάσχει ενεργά στην βίαιη κατάληψη των εγκατάστασεων του Ιδρύματος το 1999-2009, αντέδρασαν στη νόμιμη περίφραξη του οικοπέδου του Ιδρύματος, ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, με βίαιο τρόπο και έκνομες ενέργειες που επέφεραν εις βάρος τους αστικές αγωγές και ποινικές εγκλήσεις για σωρεία αδικημάτων του Αστικού και Ποινικού Κώδικα, για τα οποία έχει ήδη επιληφθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Τα κτίρια του Ιδρύματος, συνεπώς, δεν είναι “βίλα” αλλά η έδρα του ιδρύματος κι ο περιφραγμένος χώρος δεν είναι “αρχαιολογικός”, όπως διατείνεται εσφαλμένα ο ανώνυμος αρθρογράφος σας, ή δήθεν “κοινόχρηστος”, αλλά ιδιωτικό οικόπεδο με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Στις δε ενέργειες των 88 ιδιωτών που διεκδικούν τον περιφραγμένο ιδιωτικό χώρο του Ιδρύματος ως δήθεν κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο, σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Δήμος Μυκηνών-Άργους δεν συμμετέχει (συνέντευξη στον Πάνο Σαββίδη σε άρθρο του στο protothema.gr "Erasmus made in…USA στις αρχαίες Μυκήνες” https://www.protothema.gr/greece/article/704382/erasmus-made-in-usa-stis-arhaies-mukines/).

Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την ιδιοκτησία του, το έργο του, και το κύρος του με κάθε νόμιμο μέσο και σε όποιο βαθμό ή βάθος χρόνου χρειαστεί. Δεν είναι όμως το Μυκηναϊκό Ίδρυμα το οποίο επέλεξε σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του στην Ελλάδα την προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά η ανάγκη να αμυνθεί κατά παρανόμων και αδίκων επιθέσεων που δέχθηκε. Θεωρούμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει την ιδιοκτησία του Ιδρύματος μας.

Γενικότερα:

Επί πέντε δεκαετίες (1967-2017) το Μυκηναϊκό Ίδρυμα προσφέρει τα κτίριά του ως επιχειρησιακή βάση της ανασκαφής Μυκηνών και χρηματοδοτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές, έρευνες και δημοσιεύσεις Μυκηνών, ενώ, στις εγκαταστάσεις του στεγάζει το Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας όπου φοιτητές από πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Ευρώπης θα παρακολουθούν κάθε χρόνο επιμορφωτικά σεμινάρια αρχαιολογίας και συναφών επιστημών γεγονός που θα προσδώσει διεθνές κύρος και μεγάλη προβολή για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ελλάδα και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέους πρεσβευτές της Ελλάδας μας στο εξωτερικό. Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα, επίσης, δημιουργεί δωρεάν εντατικό επιμορφωτικό πρόγραμμα ανασκαφικής στον μοναδικό στην Ευρώπη προσομοιωτή ανασκαφής για φοιτητές και αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να εκπαιδεύονται περιοδικά σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες της αρχαιολογικής έρευνας, χορηγεί υποτροφίες σε αριστούχους Έλληνες φοιτητές και σε αρχαιολόγους για έρευνα στη Μυκηναϊκή αρχαιολογία της Αργολίδας, και οργανώνει διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια και συμπόσια.

Οι δράσεις του αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα αποφέρουν νέα έσοδα σε τοπικές επιχειρήσεις λειτουργώντας με συνέπεια στα πλαίσια της συλλογικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη, πολιτιστική άνθηση και διεθνή προβολή για την Ελλάδα και ειδικότερα για τις Μυκήνες και την Αργολίδα.

Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι το ανυπόγραφο άρθρο που φιλοξενείτε στον ιστότοπο σας με τίτλο "Μυκηναϊκό ίδρυμα: Η βίλα και η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο, που προκαλούν το κοινό αίσθημα” σχολιάζει δικαστικές υποθέσεις εν εξελίξει και παρουσιάζει μια μονομερή και στρεβλή εικόνα με πολλές ανακρίβειες, ψεύδη, ελλείψεις κρίσιμων στοιχείων, και ειρωνικά σχόλια που προσβάλλουν το κύρος και τη δημόσια εικόνα του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και προσωπικά την τιμή και υπόληψη του Προέδρου του.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ