ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Διεθνής Διαφάνεια: Ραγδαία επιδείνωση της διαφθοράς στην Ελλάδα το 2018

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:21:00 μ.μ. |
Διεθνής Διαφάνεια: Ραγδαία επιδείνωση της διαφθοράς στην Ελλάδα το 2018
Κατά οκτώ θέσεις υποχώρησε η θέση της Ελλάδας το 2018 στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας που εξετάζει τα ζητήματα κρατικής διαφθοράς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, ενώ στην ΕΕ η μόνη χώρα που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις είναι η Βουλγαρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index) το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, ενώ φέτος συγκέντρωσε μόλις 45 και υποχώρησε στην 67η θέση.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις "υπό παρακολούθηση χώρες"», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Άννα. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ