ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Σπύρος Αντωνόπουλος: Μονόδρομος η ευφυής γεωργία για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:16:00 π.μ. | |
Σπύρος Αντωνόπουλος: Μονόδρομος η ευφυής γεωργία για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών
Η ευφυής τρόπος καλλιέργειας μπορεί, μέσω της κατάλληλης διαδικασίας, να γίνει το πιο χρήσιμο εργαλείο του αγρότη μέσω του οποίου θα ανοίξει ένα παράθυρο στο αύριο, όπου το κόστος παραγωγής δεν θα είναι τόσο ανεβασμένο, ενώ η παραγωγή θα έχει τη βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα. 

Την προετοιμασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, οι άνθρωποι της οποίας έχουν καταλάβει ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψεις το χωράφι σου, αλλά και να του προσφέρεις αυτό που χρειάζεται χωρίς να το καταστρέψεις είναι να ακούσεις πραγματικά τις ανάγκες του.
Αποφάσισαν, λοιπόν, να εγκαταστήσουν σε δύο διαφορετικές περιοχές του Άργους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς gaiasense. Οι σταθμοί είναι σε θέση να συλλέξουν τα κατάλληλα περιβαλλοντικά δεδομένα, αλλά και δεδομένα από το ίδιο το φυτό,τα οποία μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα θα δίνουν αξιόπιστες συμβουλές για τις ποσότητες των αγροεφοδίων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην καλλιέργεια, αλλά και τον χρόνο που αυτές πρέπει να εφαρμοστούν. Ο αγρότης, έχοντας πάντα στο πλευρό του γεωπόνο, είναι σε θέση να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να καλλιεργήσει σωστά χωρίς εικασίες και προβλέψεις.

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «ο ένας σταθμός είναι εγκατεστημένος στην περιοχή της Δαλαμανάρας Άργους και ο δεύτερος στην περιοχή Μοναστηράκι Άργους. Οι σταθμοί εγκαταστάθηκαν την άνοιξη του 2018 σε αγροτεμάχια εσπεριδοειδών και, αυτήν τη στιγμή, συλλέγουν τα δεδομένα, με τα οποία το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η παροχή ευφυών συμβουλών στους ιδιοκτήτες αυτών των αγροτεμαχίων, οι οποίες θα τους ακολουθούν σε κάθε καλλιεργητική πρακτική».
Η ανάγκη χρήσης ευφυούς γεωργίας

Ο καιρός και οι ασθένειες είναι απρόβλεπτοι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και να καταστρέψουν μία καλλιέργεια. Η ΕΑΣ Αργολίδας ήθελε να βοηθήσει τους αγρότες της να έχουν τη σωστή πληροφόρηση μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών για το πώς θα καλλιεργήσουν, αλλά και το πώς θα προστατευθούν από αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι χωρίς την ευφυή γεωργία δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ένωση αποφάσισε να επενδύσει στον ευφυή τρόπο καλλιέργειας.
Επισημαίνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν πλέον τόσο στο περιβάλλον όσο και στην αγορά αγροεφοδίων καθιστούν την ευφυή γεωργία ως μοναδική λύση. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η στροφή στη χρήση της νέας τεχνολογίας για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων είναι πλέον μονόδρομος. Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, η ανάγκη για περιορισμό τους κόστους παραγωγής, η υποχρέωση για κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των φυτών και της αντιμετώπισης τυχόν προσβολών από έντομα και ασθένειες έγκαιρα και έγκυρα είναι παράγοντες που μπορούν να είναι διαχειρίσιμοι μέσω της ευφυούς γεωργίας. Η ορθή διαχείριση όλων των παραπάνω οδηγούν σε πολλαπλά πρακτικά οφέλη, όπως η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, χρήσης λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, νερού άρδευσης, εργατικών».
Ο Σπ. Αντωνόπουλος προσθέτει ότι «το ενδιαφέρον των αγροτών της ΕΑΣ Αργολίδας είναι έντονο, ενώ πιο πρόθυμοι από όλους τους αγρότες για τη χρήση των νέων τεχνολογιών είναι οι νέοι, οι οποίοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας και των έξυπνων συστημάτων στην παραγωγή».

Bικτωρία Αποστολοπούλου
Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ