Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Το φουγάρο του "ΦΟΥΓΑΡΟΥ"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:05:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Το φουγάρο του "ΦΟΥΓΑΡΟΥ"
Η τεράστια αυτή καμινάδα βρίσκεται στον ανακαινισμένο πολιτιστικό χώρο "Φουγάρο" στο Ναύπλιο και φυσικά είναι το σύμβολο από το οποίο έχει και το όνομά του . 
Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Κωστή Μηναίο που στην προσπάθεια του να επεκτείνει την επιχείρηση του ,στις αρχές της δεκαετίας του ’30 έκτισε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο Πολύγωνο Ναυπλίου.
Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίζεται έως την κατοχική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας το εργοστάσιο επιτάσσεται από τη Wehrmacht, για να παρασκευάζει προϊόντα για το γερμανικό στρατό. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1948, μετονομάζεται σε Γεωργική Βιομηχανία Κονσερβών «Ανθός Ναυπλίου» και λειτουργεί με την επωνυμία αυτή έως το 1955.
Η λειτουργία του εργοστασίου σταματά οριστικά το 1957 και μέσα στη δεκαετία του ’60 οι εγκαταστάσεις περνούν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Αφού αποψιλώνεται από τις μηχανικές του εγκαταστάσεις, το συγκρότημα στεγάζει συνεργεία, σιδηρουργεία και μικροτεχνίες έως το 1997, όταν αγοράζεται εν τέλει από τη σημερινή ιδιοκτησία.
Η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου ξεκίνησε το 2002, ενώ το 2004, κρίνοντας ότι πρόκειται περί ιστορικής σημασίας βιομηχανικό συγκρότημα, η νέα ιδιοκτησία φρόντισε να χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Πολιτεία.
Το ΦΟΥΓΑΡΟ εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012.

* Το 2010, η κονσέρβα, το μεταλλικό κουτί που μπορεί να διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ευπαθή προϊόντα, έγινε 200 χρόνων σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ντόιτσε Βέλε. Το έναυσμα για την εφεύρεση της κονσέρβας δόθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Εκείνη την περίοδο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης υποσχέθηκε ένα τεράστιο ποσό σε όποιον έβρισκε τρόπο να διατηρούνται τα τρόφιμα προκειμένου να μην πεθαίνουν από δηλητηριάσεις οι στρατιώτες του. Πράγματι, βρέθηκε ο Νικολά Απέρ, ένας Παριζιάνος μάγειρας, που κατάφερε με υπερθέρμανση των τροφίμων και αεροστεγή γυάλινη συσκευασία να τα διατηρήσει για πρώτη φορά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η ευρεσιτεχνία αυτή, είχε ένα αδύνατο σημείο: το γυαλί δεν άντεχε στις μεταφορές και στους πολλούς κραδασμούς κι έσπαγε. Τελικά, ένας Άγγλος έμπορος, ο Πίτερ Ντιούραντ κατασκεύασε την πρώτη κονσέρβα, πριν από 200 χρόνια. Όσο για το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες, αυτό επινοήθηκε 45 χρόνια αργότερα.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ