Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο Κορμοράνος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:20:00 μ.μ. |
Η φωτογραφια της ημέρας: Ο Κορμοράνος
 Ένας κορμοράνος στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο τράβηξε την προσοχή του φωτογραφικού φακού. Τις πρωινές ώρες συχνά μια μεγάλη  ομάδα πετάει πάνω από τον υγρότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου προσφέροντας ένα μεγαλοπρεπές θέαμα!

Οι κορμοράνοι είναι μεταναστευτικά πτηνά και την περίοδο του χειμώνα έρχονται και στην Ελλάδα για να διαχειμάσουν.
Ο κορμοράνος είναι ο μεγαλύτερος από την ομάδα των κορμοράνων (κορμοράνοι, θαλασσοκόρακες, λαγγόνες). Είναι ένα μεσαίο/μεγάλου μεγέθους υδρόβιο πτηνό (μήκος σώματος μέχρι 1 μέτρο, άνοιγμα φτερών μέχρι 1,6 μέτρα και βάρος μέχρι και 2,5 κιλά). 

Έχει μακρύ και χονδρό λαιμό, το ράμφος είναι ίσιο με γαμψή άκρη, ενώ όταν ξεκουράζεται έχει μια σχετικά όρθια στάση και το σώμα του φαίνεται αρκετά επίμηκες. Από απόσταση το χρώμα του φαίνεται τελείως μαύρο ενώ από κοντά στο μαύρο χρώμα διακρίνεται μια γαλάζια και πράσινη απόχρωση. 
Το ράμφος είναι ανοιχτό γκρι ενώ στη βάση είναι κίτρινο. Ο κορμοράνος έχει ιδιαίτερο πέταγμα με το λαιμό του απλωμένο, με συνεχή και «έντονα» φτεροκοπήματα. Και ο τρόπος που κολυμπά είναι χαρακτηριστικός, καθώς το πτηνό είναι σχεδόν πλήρως βυθισμένο στο νερό με το κεφάλι του να κοιτάει σχετικά ψηλά. 
Οι βιότοποι που εντοπίζεται περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υδάτων, από λίμνες, ποτάμια, εκβολές, μέχρι και τη θάλασσα. Τρέφεται με ψάρια τα οποία πιάνει με μακριές και μεγάλης διάρκειας βουτιές στο νερό. Τα μεγάλου μεγέθους ψάρια που πιάνει τα φέρνει στην επιφάνεια όπου και τα καταπίνει. Μετά το «ψάρεμα» ξεκουράζεται σε πέτρες, κλαδιά, όχθες, με μισοαπλωμένα τα φτερά του.
Η προστασία του κορμοράνου σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτηρίζεται ως «χαλαρή», εξαιτίας της μεγάλης Ευρωπαϊκής εξάπλωσής του και των μεγάλων πληθυσμών του. Άμεσες πιέσεις πάνω στους πληθυσμούς του (π.χ. κυνήγι) δεν πρέπει να υπάρχουν, αλλά η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υγροτόπων που αποτελούν τα οικοσυστήματα όπου απαντάται, η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και η μείωση του αριθμού των ψαριών σε αυτά απειλούν έμμεσα και αυτό το υδρόβιο πτηνό.

Η παρουσία του στην Περιοχή του υγροτόπου Ναυπλίου Νέας Κίου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι συνεχής με λίγα ή περισσότερα άτομα κάθε χρονιά. Ο επισκέπτης, ειδικά φέτος, θα δει μεγάλο αριθμό κορμοράνων, είτε να ξεκουράζονται στις όχθες και στα παρόχθια δέντρα, είτε να πετάνε πάνω από τον υγρότοπο, είτε να επιδίδονται ακούραστοι στην προσφιλή τους συνήθεια: το ψάρεμα.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ