ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στη Βουλή από τον Γ. Μανιάτη τα αγροτικά προβλήματα της Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:00:00 μ.μ. | |
Στη Βουλή από τον Γ. Μανιάτη τα αγροτικά προβλήματα της Αργολίδας (βίντεο)
Ομιλία στην Επίκαιρη Επερώτηση για την καταστροφική πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη γεωργία.

Για 4 χρόνια καταστροφικής πολιτικής και στον αγροτικό τομέα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο καθ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τα αγροτικά.

Ο Γ. Μανιάτης μιλώντας για λαίλαπα αναξιοπιστίας και παραλογισμού, που έχει γονατίσει τους Έλληνες αγρότες, ανέφερε: α) τις υπέρογκες τιμωρητικές πολιτικές στην ασφάλιση και τη φορολογία, β) τη φορολόγηση για πρώτη φορά των κοινοτικών επιδοτήσεων, γ) τη διάλυση της Κτηνοτροφίας, δ) το μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες, ε) τη διάλυση του ΟΓΑ.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε τις συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για: α) Μείωση του φόρου εισοδήματος, στο σημείο που ήταν πριν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλ. στο 13%, β) Ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 20.000€, γ) Αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, δ) Ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τους αγρότες, ε) 35% μειωμένη φορολογία και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ για τους παραγωγούς που ανήκουν σε Συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, στ) Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου, ζ) Εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ιδιαίτερα ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού τομέα της Αργολίδας και τόνισε: α) τις τεράστιες καθυστερήσεις με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο έργο του Αναβάλου – έργο ΠΑΣΟΚ, β) την ανάγκη εγρήγορσης των υπηρεσιών του υπουργείου και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η τριστέτσα, η μονίλια, ο δάκος, ο παγετός, κ.ά., γ) την ανάγκη αποκατάστασης του μπάχαλου από την εξαίρεση 17 χωριών της Αργολίδας από την εξισωτική αποζημίωση, με απώλειες 1,4 εκατ. €, δ) αναφέρθηκε στην Ευφυή Γεωργία, σ’ αυτό που ο ίδιος συνηθίζει να ονομάζει ως το μέλλον της Γεωργίας, απαιτώντας να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα των 31.000.000€ για επέκταση της Ευφυούς Γεωργίας στο 50% της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας, για 450.000 αγρότες και ιδιαίτερα στους ΤΟΕΒ Αργολίδας, ε) αναφέρθηκε στις κλοπές και την απόλυτη ανασφάλεια που νιώθουν οι Έλληνες αγρότες για τη ζωή και την περιουσία τους, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες αγρότες.
Ακολουθούν τα σημεία ομιλίας του Γ. Μανιάτη:
Α. 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Ιανουάριος 2015 – Ιανουάριος 2019: 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 4 χρόνια μιας καταστροφικής πολιτικής, από την οποία δεν θα μπορούσε να είχε γλιτώσει και ο αγροτικός τομέας. 4 χρόνια μιας κυβέρνησης κι ενός Πρωθυπουργού, που έχουν παρουσιάσει τα χειρότερα δείγματα πολιτικής συμπεριφοράς σε όλη τη Μεταπολίτευση. Προφανώς και δεν θα μπορούσε ο πρωτογενής τομέας να ξεφύγει από τη λαίλαπα αναξιοπιστίας και παραλογισμού.
·       Υπέρογκες τιμωρητικές πολιτικές στην ασφάλιση και τη φορολογία.
·       Φορολόγηση για πρώτη φορά των κοινοτικών επιδοτήσεων.
·       Διάλυση της Κτηνοτροφίας.
·       Μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες, με τεράστιες αβεβαιότητες στην καταβολή των ενισχύσεων για εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς.
·       Κατάργηση του ΟΓΑ και μείωση των αγροτικών συντάξεων, με το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, από τους 14.000 παραγωγούς που έχουν γεννηθεί το 1950 κι έχουν καταθέσει αίτηση για να πάρουν σύνταξη, να έχουν πάρει σύνταξη μόνο οι μισοί, ενώ η σύνταξη δινόταν στους αγρότες από τον ΟΓΑ μέσα σε 6 μήνες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής αναξιοπιστίας και παραλογισμού.
Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΙΝΑΛ
Υπάρχει εναλλακτική λύση, κι εμείς ως ΚΙΝΑΛ, την έχουμε καταθέσει και μας δεσμεύει η Πρόταση Νόμου και η υπογραφή μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.
Συγκεκριμένες δεσμευτικές προτάσεις για να υπάρξει χαμόγελο κι αισιοδοξία στην ελληνική Περιφέρεια:
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος, στο σημείο που ήταν πριν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλ. στο 13%.
  • Ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 20.000€.
  • Αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
  • Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τους αγρότες.
  • 35% μειωμένη φορολογία και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφής ΦΠΑ για τους παραγωγούς που ανήκουν σε Συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.
  • Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου.
  • Εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Γ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση του τι υφίσταται η ελληνική Περιφέρεια από μια αλόγιστη καταστροφική πολιτική στον πρωτογενή τομέα.
1.    ΑΝΑΒΑΛΟΣ
Μετά από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2010-2014, έβαλε στις ράγες το συγκεκριμένο έργο. Αναθέσαμε και παραλάβαμε όλες τις Μελέτες. Διασφαλίσαμε όλη τη χρηματοδότηση. Προκηρύξαμε το μεγαλύτερο μέρος του έργου.
Πού βρισκόμαστε τώρα;
Η προκήρυξη και η υλοποίηση του έργου για την επέκταση του Αναβάλου στον κάμπο της Αργολίδας, παραδόθηκε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο 70% και συνεχίζει να είναι μόλις στο 70%.
Η επέκταση του Αναβάλου με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 8.000.000€ προς Μυκήνες, Φίχτια, Μοναστηράκι, ακόμη δεν έχει καν ανατεθεί.
Η επέκταση του Αναβάλου προς την Επίδαυρο, προκηρύχθηκε, κατατέθηκε, ανατέθηκε από εμάς και συνεχίζει ακόμη να εξελίσσεται το έργο, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ κι έναν χρόνο.
Η επέκταση του Αναβάλου προς Ερμιονίδα, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη, όχι μόνο δεν έχει υλοποιηθεί, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει καν ενταχθεί στο Μέτρο 4.3.1.
2.    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Ο κ. υπουργός γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα με την τριστέτσα, που εξαφανίζει τον κάμπο της Αργολίδας. Μας υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες να αποζημιώσει τη μονίλια στα μανταρίνια με το de minimis. Γνωρίζετε πολύ καλά την καταστροφή από τον δάκο στην ελιά, τις ζημιές από τον παγετό στα αμπέλια και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Απαιτείται απόλυτη εγρήγορση του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις.
3.    ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
17 μειονεκτικές περιοχές της Αργολίδας βρίσκονται εκτός ενισχύσεων. Ολόκληρη η Ερμιονίδα. 1,4 εκατ. € επιπλέον εισοδήματος που δίνεται στους αγρότες της Αργολίδας, θα αφαιρεθεί κι αναρωτιέμαι τι θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί, οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού;
Αρκαδικό, Ασκληπιείο, Δήμαινα, Δίδυμα, Ερμιόνη, Ηλιόκαστρο, Θερμησία, Κοιλάδα, Κρανίδι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Νέα Επίδαυρος, Πόρτο Χέλι, Πυργιώτικα, Σχοινοχώρι, Τραχειά, Φούρνοι. Δεν πρόκειται για άγνωστα ονόματα. Πρόκειται για ψυχές ανθρώπων που μένουν σ’ αυτά τα χωριά και περιμένουν την εξισωτική αποζημίωση.
4.    ΕΥΦΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ο υπουργός κ. Ν. Παππάς, έχει εξαγγείλει εδώ και 2 χρόνια, το πρόγραμμα των 31.000.000€ για επέκταση της Ευφυούς Γεωργίας στο 50% της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας, για 450.000 αγρότες. Το προκηρύξατε πριν 3 μήνες και το μαζέψατε άρον – άρον, όταν σας καταγγέλθηκε ότι γι’ άλλη μια φορά ακολουθείτε φωτογραφικές διατάξεις, προκειμένου να τα αναθέσετε σε διαφόρους που εσείς επιλέγετε. Οι Έλληνες αγρότες ακόμη περιμένουν τις εφαρμογές της Ευφυούς Γεωργίας.
Το 2014, νομοθετήσαμε ένα σοβαρό δομικό μέτρο ενίσχυσης της ελληνικής γεωργίας, τον Συμψηφισμό Ενέργειας, δηλ. μέσα από τη χρήση φωτοβολταϊκών, να μπορούν οι αγρότες να μειώνουν κατά 40% το κόστος ενέργειας. Από το 2014 που το νομοθετήσαμε μέχρι και σήμερα, ενώ θα έπρεπε η μισή Ελλάδα στον αγροτικό τομέα να τροφοδοτείται στο αρδευτικό της σύστημα με φωτοβολταϊκά, δεν έχουμε δει ούτε μία εφαρμογή. Στην Αργολίδα έχουμε 2 Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που είναι έτοιμοι και περιμένουν το τελικό πράσινο φως από το αρμόδιο υπουργείο. 416 ΤΟΕΒ και 300.000 αγρότες περιμένουν τις εφαρμογές της Ευφυούς Γεωργίας. Έχετε χρέος να τους στηρίξετε.
5.    ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Η απόλυτη ανασφάλεια στη ζωή και την περιουσία του. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει πέσει θύμα κλοπών ή άλλων παράνομων δράσεων σε μια Περιφέρεια, η οποία αισθάνεται απολύτως απροστάτευτη. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν χρέος να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες αγρότες. Δεν μπορεί να κλέβουν τους μετασχηματιστές των ανεμομεικτών και η ΔΕΗ να ζητά να πληρωθεί το πάγιο για ανύπαρκτη αντιπαγετική προστασία όταν έχει ήδη καταστραφεί από τον παγετό όλη η παραγωγή.
Υπάρχει προοπτική; Ναι, υπάρχει, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα αποφασίσουν να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για την ανατροπή της χειρότερης πολιτικής λιτότητας και την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής Αλλαγής που θα φέρει χαμόγελο κι αισιοδοξία και στους Έλληνες αγρότες.
Δείτε παρακάτω το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ