ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Ποια έγγραφα θα χρειαστείτε

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. |
Κτηματολόγιο: Ποια έγγραφα θα χρειαστείτε
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες κτηματογράφησης σε 37 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε) της χώρας. Οι προθεσμίες στις περιοχές αυτές  λήγουν στις 28-5-2019 για τους κατοίκους της Ελλάδας και στις 28-8-2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές αυτές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας στο γραφείο κτηματογράφησης  που βρίσκεται στη Θήβα στην επαρχιακή οδό Θηβών-Μουρικίου στη θέση Άγιοι Θεόδωροι. Για την περιφερειακή ενότητα Φωκίδας στο γραφείο κτηματογράφησης που βρίσκεται στην Άμφισσα στην οδό Ν. Κορδώνη 22. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά , εισέρχονται στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr στην ειδική εφαρμογή «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» μέσω των κωδικών του TAXIS κι εκεί ακολουθούν τις οδηγίες για την συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. 
Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε βήματα:
Επιλογή Νομού – ΟΤΑ
Στοιχεία Δικαιούχου
Επιλογή Ακινήτου
Επισύναψη Εγγράφων
Έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης
Ποια έγγραφα ή και στοιχεία συνυποβάλλονται με το έντυπο της δήλωσης
Εκτός από το έντυπο της δήλωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι:
• Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο). Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων.
• Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο
Υποθηκοφυλακείο
• Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
• Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου
• Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασμα από
εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό <ΕΗ).
Το ποσό του παγίου τέλους κτηµατογράφησης ανέρχεται σε:
• τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωµα σε κύριο χώρο (διαµέρισµα, κατάστηµα, οικόπεδο κλπ),
• είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωµα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθµευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρηµένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήµατα).
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η διαδικασία κτηματογράφησης στις Π.Ε Λήμνου, Λέσβου ,Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Μεθάνων και Ύδρας.
Σε ποιες Περιφερειακές Ενότητες γίνονται αυτή  την περίοδο υποβολές δηλώσεων κτηματογράφησης;
Π.Ε Κορινθίας
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου έληγε στις 12 Φεβρουαρίου και πήρε παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού έως την 29η Μαρτίου 2019 για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/ΚοινοτήτωνΑ) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Π.Ε Καλύμνου , Κάρπαθου ,Κω , Ρόδου
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου έληγε στις 19 Φεβρουαρίου και πήρε παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού έως την 5η Απριλίου 2019 για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/ΚοινοτήτωνΑ) Αγαθονησίου του Καλλικρατικού Δήμου Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας του Καλλικρατικού Δήμου Αστυπάλαιας, Καλύμνου του Καλλικρατικού Δήμου Καλύμνου, Λειψών του Καλλικρατικού Δήμου Λειψών, Λέρου (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο Κω-Λέρου) του Καλλικρατικού Δήμου Λέρου, της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου Β) Ολύμπου, Μεσοχωρίου, Σπόων, Βωλάδας, Απερίου, Όθους, Πυλών, Καρπάθου, Μενετών, Αρκάσας του Καλλικρατικού Δήμου Καρπάθου, Κάσου του Καλλικρατικού Δήμου Κάσου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου Γ) Μανδρακίου, Εμπορείου, Νικίων του Καλλικρατικού Δήμου Νισύρου, της Περιφερειακής Ενότητας Κω Δ) Μεγίστης του Καλλικρατικού Δήμου Μεγίστης, Μεγάλου Χωριού, Λιβαδίων του Καλλικρατικού Δήμου Τήλου, Χάλκης του Καλλικρατικού Δήμου Χάλκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Π.Ε Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δ. Αττικής
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 και λήγει στις 12 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 10 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Π.Ε Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας 
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 και λήγει στις 18 Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18 Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης και Χαλκιδικής
Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων  στις περιφερειακές ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας και της Λακωνίας ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και λήγει στις 8 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 8 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και λήγει στις 15 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Π.Ε Ικαρίας, Σάμου και Χίου
Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων  ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2019 και λήγει στις 15 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
Π.Ε Αχαΐας και Εύβοιας
Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων  ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2019 και λήγει στις 22 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 22 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
 Π.Ε Ηλείας        
Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων  ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου 2019 και λήγει στις 30 Απριλίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 29 Ιουλίου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
 Π.Ε Μεσσηνίας
 Η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων  ξεκίνησε στις  25 Φεβρουαρίου 2019  και λήγει στις  27 Μαΐου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 26 Αυγούστου 2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.   
 Ανάρτηση Κτηματογράφησης σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Ξεκίνησε την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019  στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η δεύτερη φάση κτηματογράφησης . Όσοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους κατά την διαδικασία κτηματογράφησης που είχε γίνει προ δεκαετίας θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί είναι τα ορθά. Σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη μπορούν μέσα σε προθεσμία δύο μηνών δηλαδή μέχρι την 25η Απρίλιου 2019 να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η προθεσμία είναι τέσσερις (4) μήνες δηλαδή 25 Ιουνίου 2019. Στην Αθήνα η αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Απριλίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ