ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Η Γκλομπουλάρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:14:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Η Γκλομπουλαρία
Ταπεινά αλλά πανέμορφα τα λουλούδια από το θάμνο Γκλομπουλαρία (Globularia alypum) σε ορεινή τοποθεσία στην Αργολίδα.


Ανήκει στην οικογένεια Globulariaceae. Ο θάμνος αυτός φύεται σε χαμηλούς λόφους και συγκεκριμένες περιοχές έως υψόμετρο 350 μέτρων. 
Υπάρχουν παγκοσμίως είκοσι δύο παρόμοια είδη. Στη χώρα μας κατά τόπους έχει και διαφορετικές ονομασίες ,όπως Γκλομπουλάρια ή Στουρέκι, Αλληλούια, Τσουκλάδι, Σιδέρι, Χορτάρι της προβατίνας. 
Το στουρέκι φυτρώνη σε φρυγανότοπους, με πετρώδης τοποθεσίες και πλαγιές, ακόμη και σε βραχώδη πρανή, με ασβεστολιθικό υπόβαθρ Είναι χαμηλός θάμνος έως 50 εκατοστά, αειθαλής, με ξυλώδη κλαδιά, και πράσινους ανθεκτικούς βλαστούς πολύκλωνους. 
Το Στουρέκι είναι πολύ αρωματικό φυτό και ανθίζει συνήθως τον Φεβρουάριο. Για την εποχή του θεωρείτε αρκετά μελισσοτροφικό φυτό μια και τα άλλα αγριολούλουδα δεν έχουν ανθίσει ακόμη, και οι μέλισσες δείχνουν να το προτιμούν. 
Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν πολύ γνωστό φυτό με την ονομασία ‘’ Άλυπον’’, και θεωρείτο ως φαρμακευτικό φυτό.
Ο Διοσκουρίδης ως σημαντικός γιατρός φαρμακολόγος και βοτανολόγος αναφέρει ότι το Αλυπον, ήταν πολύ καλό καθαρτικό της χολής, αντιρευματικό , εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, και πολύ υποστηρίζουν ότι είναι καλό κατά της ισχιαλγίας. Την ονομασία globularia την πήρε από τον Linnaeus, το 1753 ,από τη λατινική λέξη που επεξηγεί το σχήμα του άνθους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ