ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο πανέμορφος Αργυροτσικνιάς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:32:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο πανέμορφος Αργυροτσικνιάς
Ο Αργυροτσικνιάς είναι κοσμοπολιτικό καλοβατικό πτηνό της οικογενείας των Ερωδιιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. 
Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Ardea alba και περιλαμβάνει 4 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Ardea alba alba Linnaeus. Ο Αργυροτσικνιάς είναι γνωστός και με τις ονομασίες, Ψαροφάγος, Μεγαλολευκοερωδιός και Χανούμισσα (Κύπρος)
Κατάλευκος και ψηλόλιγνος ο κομψός αυτός ερωδιός των 89 εκατοστών ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κυρίως χάρη στον πολύ μακρύ, λεπτό και γωνιώδη λαιμό του. Αποδημητικό πουλί, φωλιάζει πλέον σε πολύ μικρούς αριθμούς στην πατρίδα μας, κυρίως στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα Αξιού, ίσως και στις λίμνες Κερκίνη και Μητρικού. 
Ο σημερινός αναπαραγωγικός πληθυσμός πιθανόν δεν ξεπερνάει τα 15 ζευγάρια. Το χειμώνα κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στους υγρότοπους, καθώς αρκετοί Αργυροτσικνιάδες έρχονται από την ανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Τότε απαντάται κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα νότια μέχρι την Πύλο. 
Είναι ευαίσθητος στην έντονη ανθρώπινη παρουσία και έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προστατευόμενο είδος, καθώς απειλείται από λαθροκυνηγούς . Οι Αργυροτσικνιάδες στήνουν αναπαραγωγικές αποικίες και φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στα πυκνά καλάμια, τέλη Απριλίου. 
Οι γονείς κλωσσούν τα 3-4 γαλαζοπράσινα αβγά τους επί 25-26 μέρες και φροντίζουν με στοργή τα μικρά τους ως την 42η μέρα, οπότε οι νεοσσοί θα κάνουν την πρώτη τους πτήση.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ