ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Με βεβαίωση από τα ΤΟΕΒ ότι δεν υπάρχουν οφειλές θα γίνεται δεκτή η δήλωση ΟΣΔΕ φέτος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:45:00 π.μ. |
Με βεβαίωση από τα ΤΟΕΒ ότι δεν υπάρχουν οφειλές θα γίνεται δεκτή η δήλωση ΟΣΔΕ φέτος
Ένα νέο μέτρο επιστρατεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενισχύσει την εισπραξιμότητα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και απειλούνται από τη ΔΕΗ με διακοπή ρεύματος, όπερ σημαίνει διακοπή άρδευσης. Ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι το περασμένο διάστημα έχει φύγει από την αρμόδια διεύθυνση του ΥπΑΑΤ σχετικό έγγραφο με τη μορφή κατευθυντήριας οδηγίας.


Η οδηγία δίνει το πράσινο φως στους ΤΟΕΒ, να κινήσουν τη διαδικασία είσπραξης των χρεών των αγροτών προς αυτούς για τα αρδευτικά τέλη, έχοντας ως δικλείδα τη δήλωση του ΟΣΔΕ. Δηλαδή, ένας αγρότης που θα πάει να κάνει τη δήλωση του ΟΣΔΕ για το 2019, δεν θα μπορεί να την οριστικοποιήσει, σε περίπτωση, που δεν τηρεί τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΤΟΕΒ, στον οποίο ανήκει.

Με απλά λόγια, αν έχει χρέη προς τον ΤΟΕΒ, τα οποία δεν αποπληρώνει ή δεν ρυθμίζει, δεν θα μπορεί να υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του και να πάρει εν συνεχεία τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει ήδη δώσει το πράσινο φως να κινηθεί η διαδικασία, καθώς διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις, ότι αγρότες που πληρώνουν κανονικά τα τέλη τους, δεν δύνανται να ποτίσουν, όταν χρειάζεται, εξαιτίας ορισμένων κακοπληρωτών. Σημειωτέον, ότι το μέτρο είχε εφαρμοστεί και το 2010 για λίγο, με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα τότε τα ταμεία των ΤΟΕΒ, είχαν πάρει «ανάσα».

«Έχει ήδη φύγει κατευθυντήρια οδηγία προς τους ΤΟΕΒ σε σχέση με το ΟΣΔΕ, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος, με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα. Τώρα, πάντως, προσανατολιζόμαστε, ώστε, ο αγρότης να πηγαίνει πρώτα στην πύλη ΟΣΔΕ, να πιστοποιεί ποια χωράφια έχει, μετά να πηγαίνει στο ΤΟΕΒ, ο οποίος θα πιστοποιεί ποια θα είναι τα αρδέυσιμα. Εν συνεχεία, αν ο παραγωγός διαπιστώνεται από τον ΤΟΕΒ, ότι τηρεί τους Κανονισμού λειτουργίας, θα παίρνει μια βεβαίωση. Αυτή την βεβαίωση θα πρέπει να προσκομίσει στην πύλη, για να οριστικοποιείται η δήλωση», μας ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιώτης Κοντόσθενος, από το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ.

Ενήμερος, λένε πληροφορίες, είναι και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα, στον οποίο έχουν αρχίζει να αποστέλλουν στοιχεία οι ΤΟΕΒ, για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, ήδη οι ΤΟΕΒ ανά τη χώρα εξέδωσαν ανακοινώσεις, προειδοποιώντας σχετικά τους παραγωγούς.

Ένας από τους ΤΟΕΒ που κινητοποιήθηκε άμεσα είναι ο ΤΟΕΒ Κατοχής, σε μια προσπάθεια να εισπράξει χρήματα από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εμποδίζουν την άρδευση των χωραφιών κάθε καλοκαίρι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ