ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η κατάσταση στη δημόσια υγεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. |
 ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η κατάσταση στη δημόσια υγεία
Τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη δημόσια υγεία κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. 

Με υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στη ΝΔ εν όψει της παρουσίασης του προγράμματός της για την Υγεία, δείχνει τριτοκοσμικές – σε πολλές περιπτώσεις- συνθήκες στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στις 7.500 οργανικές θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και μόλις 1.000 ειδικευμένοι

Το 35σέλιδο υπόμνημα των παθογενειών του ΕΣΥ είναι αποκαλυπτικό, την ώρα που η εποχική γρίπη «σαρώνει» και το υπουργείο Υγείας επιβάλλει «ομερτά» στις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να μην δίνουν στα μέσα ενημέρωσης στοιχεία για τη γρίπη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της ΠΟΕΔΗΝ, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν χάσει 25.000 επαγγελματίες τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα χειροτερεύει. Από εδώ και στο εξής κάθε γιατρός ή νοσηλευτής που παραιτείται, το κενό που αφήνει στα νοσοκομεία είναι δυσαναπλήρωτο», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, παραθέτει στοιχεία, επικαλούμενη το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο του 2015 στο υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.023 τακτικοί υπάλληλοι και τον Νοέμβριο του 2018 υπηρετούν 79.352. «Πού είναι η αύξηση του προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.;

Πέρυσι ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι στο ΕΣΥ προστέθηκαν 9.000 υπάλληλοι και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πρόσληψη άλλων 9.500 υπαλλήλων. Δηλαδή με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. προσέλαβε 18.500 υπαλλήλους του ΕΣΥ», τονίζει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει, δε, ότι το 2018 έκλεισε χωρίς καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αντίθετα, όπως λέει, αποχώρησαν 1.500 υπάλληλοι, μεταξύ αυτών 300 γιατροί λόγω ορίου ηλικίας και 800 νοσηλευτές και δεν πραγματοποιήθηκε καν η αναπλήρωσή τους.

Σε σχέση με τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υπερέβη το όριο ζωής. «Εάν δεν υπήρχαν οι δωρεές που σιχτίριζε ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, η κατάσταση τώρα θα ήταν τραγική. Δεν αξιοποιούνται λόγω κυβερνητικής ανικανότητας προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία που να είναι σε θέση να συντονίσει τέτοιες διαδικασίες», υπογραμμίζει στο υπόμνημά της η ΠΟΕΔΗΝ.
Μεγάλο «αγκάθι» για την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το πλάνο του υπουργείου Υγείας όριζε να έχει ιδρύσει 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) τέλος του 2017. Σήμερα, έχουν ανοίξει τις πόρτες τους λίγες περισσότερες από 100, ενώ οι γιατροί που στελεχώνουν την ΠΦΥ είναι ελάχιστοι. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα Κέντρα Υγείας -των οποίων τους γιατρούς «βάφτισαν» οικογενειακούς- στενάζουν από έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στις 7.500 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και μόλις … 1.000 ειδικευμένοι. «Τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν 4.126. Μείωση προσωπικού επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. 1.026. Για αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές. Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και σε 75 δήμους δεν έχουν παιδίατρο».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ