ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ανδριανός στη Βουλή για τα έργα πολιτισμού στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή για τα έργα πολιτισμού στην Αργολίδα
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική» αναφέρθηκε μεταξύ άλλωνστα έργα πολιτισμού στην Αργολίδα, απευθυνόμενος στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ, πράγματι η περιφερειακή πολιτική για τον πολιτισμό είναι μια διάσταση της δημόσιας πολιτικής με ιδιαίτερη, μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική σημασία. Ουσιαστική γιατί ο πολιτισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, ένας από τους σημαντικότερους άξονες του αναπτυξιακού προτύπου που ταιριάζει στην Ελλάδα όπως καταδεικνύουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο που επιλέγουν τους χώρους ιστορίας και πολιτισμού της πατρίδας μας, αλλά και τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρας μας σε όλο το εύρος.

Συμβολική γιατί ο πολιτισμός υπογραμμίζει τον ιστό των αξιών και των ιδανικών που μας συνέχουν σε μια κοινωνία και νοηματοδοτούν τη ζωή μας, μια υπογράμμιση απολύτως αναγκαία σε εποχές όξυνσης και κρίσης όπως αυτή που ζούμε. Είναι λοιπόν γι’ αυτό σημαντικό να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά όλες αυτές τις τεράστιες δυνατότητας και να αναδείξουμε αυτό τον πολυδιάστατο ρόλο του πολιτισμού -και βεβαίως του σύγχρονου πολιτισμού - στη δημόσια ζωή.

Εδώ είδαμε μια πρόταση που έχετε καταθέσει στο έγγραφο που μας διανείματε που περιλαμβάνει την ίδρυση νέων δομών σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν ξέρω αν υπάρχει μια κοστολόγηση όλης αυτής της πολυδαίδαλης δομής. Και θέλω να ρωτήσω η αριστέρα και η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών; Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν συμβολή αυτήν τη στιγμή, δηλαδή δεν παράγουν και δεν συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα στο σύγχρονο πολιτισμό, είτε μέσα από τα δημοτικά θέατρα, τις δημοτικές βιβλιοθήκες, από τους συλλόγους που ενισχύουν; Όλη αυτή, λοιπόν, η συμβολή των περιφερειών και των δήμων αγνοείται και κάνουμε μια νέα υδροκέφαλη δομή υπερσυγκέντρωσης, όπου όλα θα τα ελέγχει το Υπουργείο;

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για περιφερειακή πολιτισμική πολιτική, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα σοβαρότερα θέματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί. Δηλαδή, ξεκινούν τα πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους να προσλαμβάνουν τους υπαλλήλους τον Ιούλιο, όταν η τουριστική περίοδος αρχίζει από το Μάρτιο και οι επισκέπτες βρίσκουν κλειστά πωλητήρια, που αυτό σημαίνει ότι χάνονται και θέσεις εργασίας και έσοδα.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε αυτές τις δομές όταν δεν έχουμε λύσει απλά πράγματα με τα πωλητήρια στους αρχαιολογικούς χώρους ή με τα αντίτυπα των αντικειμένων που θέλουν και ζητούν οι επισκέπτες. Όταν έχουμε τεράστια κενά, λοιπόν και όταν έχουμε την εικόνα των Μυκηνών πέρυσι να μην υπάρχουν καθαρίστριες και να έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι, να πηγαίνουμε τώρα και να λέμε για νέες δομές για το σύγχρονο πολιτισμό; Βεβαίως, να γίνουν νέες δομές για το σύγχρονο πολιτισμό, δεν το συζητώόμως.

Θέλω να επισημάνω αυτό που είπε ο συνάδελφος προηγουμένως ότι είστε στη φάση της αναγνώρισης και της ιεράρχησης, κυρία Υπουργέ. Τελειώνει η τετραετία και είμαστε στη φάση της ιεράρχησης και της αναγνώρισης; Δηλαδή, κάθε υπουργός αναγνωρίζει και ιεραρχεί; Κάθε χρόνο έχουμε αλλαγή στο Υπουργείο Πολιτισμού και κάθε χρόνο έχουμε φάση αναγνώρισης και ιεράρχησης; Τότε πώς να προχωρήσει το έργο, όταν συνέχεια είμαστε σε μια συνεχή φάση αναγνώρισης και ιεράρχησης;

Δεν θα πήγαινα και στα θέματα της Αργολίδας, επειδή όμως τέθηκαν και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί έθεσαν πριν θέματα και επειδή μιλάμε για περιφερειακή πολιτική, σας έχω επισημάνει το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου του Άργους. Έχει ολοκληρωθεί, έχει γίνει η μεταφορά των αντικειμένων στη μουσειακή αποθήκη εδώ και 4,5 χρόνια και ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα της ένταξης αυτού του έργου που είναι ωριμότατο, όπως έχετε πει κι εσείς στις ερωτήσεις που σας έχω κάνει, και ακόμη δεν έχει ενταχθεί και περιμένουμε την Περιφέρεια να μας απαντήσει εάν εντάσσεται ή όχι. 

Αυτά είναι σημαντικά θέματα περιφερειακής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι τελειώσαμε το Κάστρο της Λάρισας στο Άργος, ένα σημαντικό μνημείο που δεν έχει πρόσβαση και δεν υπάρχει δρόμος όπως πρέπει για να πηγαίνουν οι επισκέπτες. Είναι θέματα περιφερειακής πολιτικής σε συνεργασία με τις Περιφέρειες που πρέπει να δει το Υπουργείο και να πιέσει και να συνεργαστεί, ώστε να γίνουν τα έργα πρόσβασης σε αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Τελειώσαμε το Βυζαντινό Μουσείο από το 2014-2015 και ακόμη δεν έχουμε κάνει εγκαίνια. Παρακαλώ να το σημειώσετε κι αυτό.

Έχουμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, ο οποίος είναι κλειστός εδώ και 1,5 χρόνο επειδή έπαθε σοβαρές ζημιές και ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την αποκατάσταση. Για να μη πω για την καθυστέρηση για 4 χρόνια για το Μπούρτζι που είχε χρηματοδότηση και χάσαμε 3,5 χρόνια – ένα έργο που κανονικά θα είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν επισκέψιμο και θα έδινε κι έσοδα στο δημόσιο. Όπως, επίσης, ένα δίκτυο βυζαντινών μνημείων της Αργολίδας, όπως το Κάστρο της Επιδαύρου, το Ταλάντι, οι Μονές του Αγ. Δημητρίου Αυγού, ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Αγία Τριάδα, η Παναγία Πολεμάρχα στην Επίδαυροκαι άλλα, είναι βυζαντινά μνημεία τα οποία είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν απορροφήθηκαν τα κονδύλια, δεν προχώρησαν οι εργασίες συντήρησης και παρακαλώ να τα δείτε και αυτά, γιατί είναι σημαντικά κι έχουν σχέση με την περιφερειακή πολιτισμική πολιτική. 

Αφού είμαστε, λοιπόν, στην ιεράρχηση, πιστεύω να έχετε ιεραρχήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και στην καθαριότητα, αλλά και στα πωλητήρια. Είναι και θέσεις εργασίας, κυρία Υπουργέ, αλλά και έσοδα που δυστυχώςχάνονται, δηλαδή ξεκινάει η τουριστική περίοδος από τον Μάρτιο και εμείς προσλαμβάνουμε το προσωπικό τον Ιούλιο. Πέρυσι, εάν δείτε, νομίζω υπογράφηκαν οι συμβάσεις 12 Ιουλίου.

Είναι προβλήματα τα οποία, αφού είστε στη φάση της αναγνώρισης και τις ιεράρχησης, πρέπει να τα ιεραρχήσετε σωστά και να τα λύσετε, γιατί πιστεύω ότι έχουν άμεση προτεραιότητα.

Βεβαίως, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει κι αυτός την προτεραιότητα του, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο βάρος εκεί μπορεί, σε συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού, να το έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Αυτή είναι η άποψή μου και την καταθέτω. Άλλωστε και στον σύγχρονο πολιτισμό κάναμε σημαντικό έργο και προχώρησε και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που σήμερα σχεδόν είναι έτοιμο, όπως και άλλες δράσεις. Βεβαίως, έτυχε και πέσαμε, όπως κι εσείς, στην οικονομική κρίση και δεν μπόρεσε ο σύγχρονος πολιτισμός και η παραγωγή του και όλη αυτή η δυνατότητα που έχει το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, το καλλιτεχνικό, να παράγει και να συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα και δεν στηρίχθηκε ως οφείλαμε. Πιστεύω ότι, τελειώνοντας η κρίση, όλοι θα τους στηρίξουμε, όπως οφείλουμε».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ