Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: Να αποζημιωθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:09:00 μ.μ. |
Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: Να αποζημιωθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί κλημεντίνης στην Αργολίδα
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα την ανάγκη αποζημίωσης μέσω de minimis των παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα που επλήγησαν από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την 5148/22513/5-2-2019 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 13.220.000 ευρώ για την “καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων νεκταρινιών και βιοµηχανικών ροδακίνων που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις 27-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 στις Περιφερειακές Ενότητες Ηµαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας ,Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας στα πλαίσια εφαρµογής του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕΛ 352,24.12.2013,σ.9)».

Δεδομένου του ότι, όπως έχω επισημάνει με σειρά σχετικών παρεμβάσεών μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και κατά τη συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό, η ίδια αιτία, δηλαδή οι συνεχείς βροχοπτώσεις, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και στους παραγωγούς μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα, καθίσταται επιτακτική η αποζημίωσή τους από αντίστοιχο πρόγραμμα de minimis.

Υπενθυμίζω τέλος ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μου την 6η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μεταξύ άλλων δηλώσει: «Όπως σωστά επισημάνατε και εσείς, είναι πως τη φετινή χρονιά δεν ήταν μόνο η ελιά το πρόβλημα, αλλά είχαμε πρόβλημα και στην κλημεντίνη, είχαμε πρόβλημα και στα καπνά, είχαμε πρόβλημα και στα ροδάκινα και σε μία σειρά άλλες καλλιέργειες στη χώρα μας».

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσω των προγραμμάτων de minimis όπως έγινε και στην παραπάνω περίπτωση.».

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ