Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Με τα μανταρίνια της Αργολίδας κλείνει ο κύκλος των de minimis, λέει ο Αραχωβίτης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:24:00 μ.μ. | |
Με τα μανταρίνια της Αργολίδας κλείνει ο κύκλος των de minimis, λέει ο Αραχωβίτης
Μόνο τα αχλάδια, τα τεύτλα, τα ψάρια από τις λιµνοθάλασσες και τα µανταρίνια της Αργολίδας θα δουν ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, κάθετα αρνητικοί είναι από την πλατεία Βάθη όσον αφορά τα de minimis στο βαµβάκι, την ελιά, το ελαιόλαδο, τη βιοµηχανική ντοµάτα και τα όσπρια.

Και µπορεί ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης να έριξε τη σπίθα µε τις δηλώσεις του µετά τη λήξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων ότι «η κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα θα καταβάλει έκτακτες εθνικές ενισχύσεις (de minimis) σε προϊόντα που το έχουν ανάγκη», ωστόσο οι φήµες που ήθελαν το βαµβάκι να λαµβάνει ενίσχυση 40 λεπτά το στρέµµα, δεν έχουν καµία βάση, δεδοµένου ότι η εν λόγω καλλιέργεια στη χώρα µας «απλώνεται» περίπου στα 2,5 εκατ. στρέµµατα, γεγονός που σηµαίνει ότι τα υπάρχοντα κονδύλια περί τα 35 εκατ. ευρώ επουδενί δεν επαρκούν.

Μάλιστα το θέµα των de minimis και ποια αγροτικά προϊόντα θα αφορά ξεκίνησε εδώ και µήνες, µε στόχο των αρµοδίων της πλατείας Βάθη και της Μεσογείων να «βολέψουν» όσες καλλιέργειες ζηµιώθηκαν το 2018 και δεν µπόρεσαν να αποζηµιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο το υπόλοιπο του συνολικού µπάτζετ των de minimis δεν είναι αρκετό ώστε να τα καλύψει όλα. Το δεδοµένο είναι ότι πρώτα οι αιγοπροβατοτρόφοι και µετά οι ροδακινοπαραγωγοί στάθηκαν τυχεροί και πληρώθηκαν ήδη, αν και µε έντονες αντιδράσεις όσον αφορά τη µοιρασιά για τα ροδάκινα.

Σειρά έχουν τώρα τα τεύτλα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την πληρωµή να γίνεται µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και να αφορά µόλις 335 παραγωγούς, αυτούς που έλαβαν και στα τέλη Ιανουαρίου τη συνδεδεµένη ύψους 79 ευρώ το στρέµµα. Το ποσό που θα δοθεί δεν είναι µεγάλο, ωστόσο για την ώρα δεν έχει γίνει ακόµα γνωστό το ύψος της ενίσχυσης.

Πηγή: agronews.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ