Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Ανδριανός: Να γίνει εγκαίρως η δακοκτονία για να μην επαναληφθούν οι περσινές ζημιές στους ελαιοπαραγωγούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:43:00 μ.μ. | |
Ανδριανός: Να γίνει εγκαίρως η δακοκτονία για να μην επαναληφθούν οι περσινές ζημιές στους ελαιοπαραγωγούς
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτση με θέμα την ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης των προγραμμάτων δακοκτονίας μετά και τις εκτεταμένες ζημιές στους ελαιοπαραγωγούς από την περσινή ολιγωρία της πολιτείας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μετά την περσινή ολιγωρία της πολιτείας στην υλοποίηση των προγραμμάτων δακοκτονίας στην Αργολίδα και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας και τις βαρύτατες επιπτώσεις της στην παραγωγή και τις τιμές, καθίσταται επιτακτική η με κάθε τρόπο αποτροπή της επανάληψης αυτού του φαινομένου και φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, παρά τις σχετικές και έγκαιρες ενδείξεις (μεγάλοι πληθυσμοί δάκου στις παγίδες, εκτεταμένες προσβολές στον ελαιόκαρπο), και παρά τις αρνητικές κλιματικές συνθήκες η δακοκτονία στην Αργολίδα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ οι πληθυσμοί του δάκου ήταν ήδη σε έξαρση, με μετάθεση ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας για την απαράδεκτη ολιγωρία.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την αποτροπή της επανάληψης της περσινής ολιγωρίας και φέτος.

2. Ποιο είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.

3. Ποιες ενέργειες έγιναν προκειμένου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Νόμος 4412/2016) για τους σχετικούς διαγωνισμούς να γίνει πιο ευέλικτο για την περίπτωση της δακοκτονίας και αυτό να είναι σε μόνιμη βάση.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ