ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Απολογισμός του Δ.ΙΕΚ Άργους για την άσκηση προσημείωσης συμβάντος με μαζικές απώλειες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:00:00 π.μ. | |
 
Απολογισμός του Δ.ΙΕΚ Άργους για την άσκηση προσημείωσης συμβάντος με μαζικές απώλειες
Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019 και από ώρες 10:00΄ έως 12:00΄ η άσκηση προσομοίωσης συμβάντος με μαζικές απώλειες υγείας στον λόφο της Ασπίδας και συγκεκριμένα στη θέση “Πορτίτσες”. 

Η άσκηση διοργανώθηκε από το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) Άργους, είχε την υποστήριξη του Δήμου Άργους Μυκηνών και της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της ΚΕΔΑΜ. Την επιστημονική επιμέλεια της άσκησης είχε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) της Ιατρικής Σχολής “Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών”. Το σενάριο της άσκησης έγραψε η συνεργάτιδα του ΠΜΣ, ιατρός - καρδιολόγος στη Ν.Μ. Ναυπλίου, κ. Χασάπη Χρυσάνθη. Η άσκηση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας. 

Η άσκηση προέβλεπε φωτιά στον λόφο της Ασπίδας, απεγκλωβισμό θυμάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και διαχείριση των θυμάτων με αξιολόγηση τραύματος και κατανομή τους (triage) από τους ιατρούς συνεργάτες του ΠΜΣ και τους σπουδαστές διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρου του Δ.ΙΕΚ. Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της εκκένωσης - μεταφοράς (MEDEVAC) και οι Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το Σώμα Σαμαρειτών, Εθελοντών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ναυπλίου στον ρόλο της διάσωσης θυμάτων. Την ευθύνη αποκλεισμού του χώρου είχε η Τροχαία Άργους.

Σκοποί της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των σπουδαστών διασωστών και η ανάδειξη του ρόλου των υπηρεσιών ασφαλείας και των εθελοντών σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Στις επιμέρους δραστηριότητες (role playing) της άσκησης εντάχθηκαν η ψυχολογική διαχείριση των θυμάτων από την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια κ. Κούρου Εμμανουέλα, η φύλαξη του χώρου από σπουδαστές “Στελέχη Ασφαλείας”, η έκδοση εικονικών δελτίων Τύπου για ενημέρωση κοινού από τον υπεύθυνο της διαλογής (Instant Commander - IC), η εκπαίδευση των σπουδαστών του Ι.ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην επικοινωνιακή διαχείριση του γεγονότος και η εκπαιδευτική φωτογράφιση από τους σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. 

Ξεχωριστά, διεξήχθη επίσης εικονική συμμετοχή συνοδευόμενων, εθελοντών μαθητών από την περιοχή στο λεγόμενο παιδιατρικό triage. Στο τέλος της άσκησης υλοποιήθηκε απενημέρωση (debriefing) από τον υπεύθυνο IC - συνεργάτη του ΠΜΣ, κ. Ιωάννου. 
Α
Το μακιγιάζ αναπαράστασης των εθελοντών θυμάτων ανέλαβε το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, επιπέδου 1, Unique Hair Ναυπλίου, και ολιγομελής ομάδα σπουδαστών Αισθητικής από το Δ.ΙΕΚ Ναυπάκτου. 

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, με διάφορους ρόλους, πάνω από 100 άτομα, αποδεικνύοντας έτσι την ισχύ του εθελοντισμού και τη διάθεση για εκπαίδευση και κατάρτιση. 

Η δράση καλύφθηκε επικοινωνιακά από πολλά τοπικά και περιφερειακά Μέσα, τα οποία και ευχαριστούμε για την κάλυψη και προβολή. 

Η διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ εκφράζει τις βαθιές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Άργους - Μυκηνών, κ. Καμπόσο και τους/τις συνεργάτες/ιδες για την ουσιαστική υποστήριξη της εκδήλωσης, καθώς και όλους/ες τους/τις εμπλεκόμενους/ες εθελοντές/ντριες (σπουδαστές, ιατρούς, πολίτες, επιστήμονες ΠΜΣ, στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας και εθελοντικών ομάδων) για την ένθερμη συμμετοχή τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους/στις:
-Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργολίδας κ. Αλεξόπουλο
-Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άργους, κ. Καπουράλο
-Διοικητή Τροχαίας Άργους κ. Γκούμα
-ΕΚΑΒ Ναυπλου και τον προϊστάμενο κ. Γιωργος Θ. Κουλεντιανος
στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας - Hellenic Rescue Team of Argolis
στους Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ναυπλίου και τον Lefteris Goudis
-Χρυσάνθη Χασάπη για τη σύνταξη της άσκησης
-Penelope Palaiologou, παιδίατρο για την συμβολή της στο παιδιατρικό triage με τη συγγραφή των καρτελών τραυμάτων
-Δρ. Νοικοκυράκης Ε.Γεώργιος για τη συμβολή του στο παιδιατρικό triage
-στην Emmanouela Kourou για την ανάληψη της ευθύνης της ψυχολογικής διαχείρισης της σκηνής
-όλους/ες τις εθελοντές/ντριες σπουδαστές και πολίτες, που συμμετείχαν στον ρόλο του θύματος
-την Αρετή Σιαβελή για την εξαιρετική βοήθειά της
-το Δημόσιο ΙΕΚ Ναυπάκτου για την αποστολή της κ. Θεοδωροπούλου και της Δέσποινας
-το IEK DELTA για την σημαντική συμμετοχή τους.
Ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι μακρύς !
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ