ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Το Πείραμα του Ερατοσθένη στην Αργολίδα για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:47:00 μ.μ. | | |
Το Πείραμα του Ερατοσθένη στην Αργολίδα για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης. 
Η δράση αυτή που έγινε πλέον θεσμός , συνδιοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Ο Ερατοσθένης ( 3ος αιώνας π.Χ) με την αξιοποίηση του ύψους και της σκιάς ενός οβελίσκου, την απόσταση της αρχαίας Συήνης από την Αλεξάνδρεια , που την μέτρησε με την βοήθεια βηματιστών , απέδειξε την καμπυλότητα της Γης και υπολόγισε την περιφέρεια και την ακτίνα της με σφάλμα μικρότερο από 2% !
Το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα ωραιότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής αφού εντυπωσιάζει και εμπνέει με την απλότητα του .
Σχολεία της Αργολίδας πραγματοποίησαν και φέτος με ομάδες μαθητών τη δράση αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ενδιαφέρον σε ένα πλούσιο σε γνώσεις και διδάγματα μάθημα στο προαύλιο του σχολείου τους , να κατανοούν ανακαλυπτικά διαδικασίες, φαινόμενα και έννοιες όπως: μετρήσεις, ακρίβεια, σφάλματα, ορολογία Γεωγραφίας και Αστρονομίας (π.χ. συντεταγμένες, ηλιοστάσια, ισημερίες κ.ά.) αλλά και να συνειδητοποιούν την ανεκτίμητη αξία της συνεργασίας, αφού στη δράση αυτή συνεργάζονται υποδειγματικά, γόνιμα και δημιουργικά.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε με την Στ΄τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και τους δασκάλους Ελένη Καμάρα και Βασίλη Μπαλάσκα το Αστεροσκοπείο Αθηνών , ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, είδαμε το τηλεσκόπιο Δωρίδη και πραγματοποιήσαμε το πείραμα στον λόφο της Πνύκας.
Η υπευθυνη του ΕΚΦΕ Αργολίδας
Κλεοπάτρα Μανουσάκη

Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση και υλικό στις διευθύνσεις https://panekfe.gr/eratosthenes ή https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ