ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Γ. Μανιάτης: Ο EastMed και η Πατριωτική Στρατηγική μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:19:00 π.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Ο EastMed και η Πατριωτική Στρατηγική μας
ΤΑ ΝΕΑ, 23 Μαρτίου 2019

Τον EASTMED τον σχεδιάσαμε το 2011, στο πλαίσιο της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας με Ισραήλ και Κύπρο, καθώς και της προώθησης των ερευνών Υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στηριγμένη στον Προοδευτικό Πατριωτισμό και την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών μας πλεονεκτημάτων. Αρχικά, ο EASTMED αντιμετωπίστηκε ως εξωπραγματικό έργο, λόγω κόστους κατασκευής, βάθους θαλασσών, χρηματοδοτικών αβεβαιοτήτων.

Το 2013, τον εντάξαμε, μαζί με τους εξίσου γεωπολιτικά σπουδαίους αγωγούς TAP και IGB, στα μεγάλα χρηματοδοτούμενα Ενεργειακά Έργα της ΕΕ (PCIs). Τον Οκτώβριο 2014, έγιναν τα μεγάλα βήματα, με την υιοθέτησή του από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και τη στήριξή του από την κυβέρνηση Obama. Ομως, ισχυρά οικονομικά lobbies, προωθούσαν άλλον αγωγό, προς Τουρκία, υποστηρίζοντας την ψευδή εκδοχή, του δήθεν μικρότερου κόστους.

Οι αρχικές επιφυλάξεις της Ιταλίας εξαφανίστηκαν μετά την ανάδειξη των ωφελημάτων προς την Ιταλική πλευρά. Η σύγκρουση Ισραήλ – Τουρκίας που ακολούθησε, εξασθένησε όλα τα αμερικανικά κι ευρωπαϊκά lobbies, που χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία και συμμάχους της.

Ο EASTMED αποτελεί κορυφαίο έργο ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, νέα δίοδο τροφοδοσίας, από μια νέα πηγή, μόνο από κράτη μέλη της ΕΕ και όχι από τρίτες χώρες. Καθοριστικό στοιχείο του αγωγού, είναι η διέλευσή του από Κρήτη, Πελοπόννησο, Δυτ. Ελλάδα, Ήπειρο, περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν σημαντικότατα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου που θα τον τροφοδοτήσουν, αίροντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση των τεσσάρων αυτών Περιφερειών.

Η μείωση κατά 40% του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και της διαβίωσης των 650.000 νοικοκυριών, των τεσσάρων παραπάνω Περιφερειών, θα στηρίξει αποφασιστικά τις τοπικές κοινωνίες.

Η πολυδιάστατη Πατριωτική Ενεργειακή μας Στρατηγική, κατέδειξε στους ισχυρούς συμμάχους ΗΠΑ και ΕΕ να ακολουθήσουν τους δικούς μας εθνικούς σχεδιασμούς. Με τη συμμετοχή τους, τελικά ενισχύουν τα ελληνικά συμφέροντα. Σήμερα, για να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, και όχι απλά υπάκουοι, χαμογελαστοί παριστάμενοι σε τελετές με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, απαιτούνται:

1. Πανεθνική εκστρατεία σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανάδειξης του EASTMED ως του κορυφαίου ενεργειακού έργου της ΕΕ στη Μεσόγειο, την τελευταία 10ετία.

2. Άμεση κύρωση στη Βουλή των συμβάσεων των δύο οικοπέδων EXXONMOBIL - ΤOTAL – ΕΛΠΕ, νότια - νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και των οικοπέδων 10 και 2 σε Κυπαρισσιακό και Κέρκυρα.

3. Επαναπροκήρυξη όλων των υπόλοιπων θαλάσσιων οικοπέδων, Ιονίου και Νότιας Κρήτης του 2014, με ιδιαίτερη έμφαση στα 15 και 20, νοτιοανατολικά της Κρήτης, που πρόσφατα άρχισε να διεκδικεί η Τουρκία.

Για να ξαναγίνουμε όμως οι θετικοί πρωταγωνιστές του αναδυόμενου Ενεργειακού Eldorado της Ανατ. Μεσογείου, απαιτείται μια Νέα Αλλαγή στη χώρα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ