ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Τα κάλαντα του Λαζάρου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου στα παλιά σοκάκια της πόλης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:12:00 π.μ. | |
Τα κάλαντα του Λαζάρου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου στα παλιά σοκάκια της πόλης (βίντεο)
Μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου στο πλαίσιο της δράσης « Νοιάζομαι και Δρω», είπαν τα κάλαντα το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου στα παλιά σοκάκια της πόλης για φιλανθρωπικό σκοπό και τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν θα δοθούν στη Κιβωτό του Κόσμου.

Με τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Τσαγκαρέλη Βασιλική και τη δασκάλα της τάξης Τόσκα Δήμητρα οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αναβίωσαν το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου που σήμερα τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες.
Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού  αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου:

– Πού ’σαι Λάζαρε, πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
– Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή,
ψήνουν το παχύ αρνί.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ