ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Φινλανδία: Δείτε πως είναι η πραγματική βιώσιμη αστική ανάπτυξη… (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:23:00 μ.μ. |
Φινλανδία: Δείτε πως είναι η πραγματική βιώσιμη αστική ανάπτυξη… (βίντεο)
 Οι έξι μεγαλύτερες πόλεις της Φινλανδίας, μεταξύ των οποίων το Ελσίνκι και το Όουλου, συμμετέχουν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «6 Aika» που έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής. Οι έξι αυτές πόλεις μοιράζονται πενήντα έργα σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως οι μεταφορές, η κυκλική οικονομία ή η εκπαίδευση.


To «Jätkäsaari» είναι μια γειτονιά στο Ελσίνκι που αλλάζει δραματικά. Στη συνοικία αυτή εφαρμόζεται ένα πιλοτικό έργο, μέρος του προγράμματος «6 Aika», που στόχο έχει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες μετακινήσεων: πρόκειται για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Βιλ Νουσιενέν ζει σε αυτή τη συνοικία και χρησιμοποιεί συχνά τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Συνήθως χρησιμοποιούσα αυτήν την υπηρεσία μια φορά τον μήνα και την χρησιμοποιούσα όταν χρειαζόμουν αυτοκίνητο για μια μονή διαδρομή. Είναι πολύ βολικό γιατί δεν χρειάζεται να το επιστρέψεις κάπου, μπορείς βασικά να το παρκάρεις παντού».

Εκτός από τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το πρόγραμμα «6 Aika» προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις έξι πιο σημαντικές πόλεις της χώρας.

Το 1/3 των πολιτών της Φινλανδίας ωφελείται από αυτήν την στρατηγική που περιλαμβάνει πενήντα έργα και στην οποία συμμετέχουν 4 χιλιάδες εταιρίες.

Το συνολικό κόστος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής καλύπτει σχεδόν τα μισά, 49,5 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα χρηματοδοτούνται από το κράτος και τους δήμους.

Μια φορά τον μήνα, εκπρόσωποι από τις έξι πόλεις και την κυβέρνηση συναντώνται στο Ελσίνκι για να αξιολογήσουν τα έργα. Νέες ιδέες δοκιμάζονται συχνά. Η ενεργειακή απόδοση και η κυκλική οικονομία είναι τα βασικά θέματα φέτος.

Αλλά, ένα ευρύ φάσμα πιλοτικών προγραμμάτων εφαρμόζονται επίσης στην υγεία, στα οικονομικά και στην εκπαίδευση, για παράδειγμα.

Το Όουλου, 800 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι, είναι μια από τις πόλεις- εταίρους. Εδώ οι μαθητές δοκιμάζουν τρία έργα του προγράμματος «6 Aika».

Μεταξύ αυτών είναι η εφαρμογή «Breikkeri» που δοκιμάστηκε από 8χρονους μαθητές, ενώ έκαναν μαθηματικά. Κάθε χαρακτήρας στο βίντεο συνδέεται με μια συμπεριφορά ή ένα συναίσθημα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι γνωρίζουν καλά τους χαρακτήρες. Ο δάσκαλος επιλέγει τον σωστό, για να ενεργοποιήσει ή να ηρεμήσει τους μαθητές και όλοι έχουν τον αγαπημένο τους.

«Προτιμώ τον Τένι γιατί είναι πολύ ήρεμος χαρακτήρας και θεωρώ τον εαυτό μου εξίσου ήρεμο», λέει η Λόττα, μια μικρή μαθήτρια.

Η εφαρμογή «Breikkeri» λειτουργεί σε 120 σχολεία της Φινλανδίας. Και όταν ένα πιλοτικό έργο του «6 Aika» είναι πετυχημένο, επεκτείνεται, δημιουργώντας έναν εικονικό κύκλο.
Πηγη: gr.euronews.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ