ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ιστορίες με χούντες...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:48:00 μ.μ. |
Ιστορίες με χούντες...
Του Τόλη Κοϊνη

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 ένας ουλαμός στρατιωτών συλλαμβάνει τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ήταν Δεξιός, σοβαρός άνθρωπος και από τους πιο μορφωμένους Έλληνες, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. 

Εκείνη την στιγμή γινόταν η πλήρης κατάλυση της Δημοκρατίας. Ο Κανελλόπουλος νόμιζε ότι αυτοί που τον κουβαλούσαν στον προσωρινό χώρο κράτησης στο Πικέρμι ήταν οπαδοί … του Αντρέα… (Το φάντασμα του Αντρέα είχε και έχει στοιχειώσει στη Δεξιά)… Έπεσε από τα σύννεφα (τι πρωτότυπο!!!) όταν κατάλαβε πως οι Πραξικοπηματίες ήταν δικοί του ψηφοφόροι.

Τι είχε συμβεί; Η CIA για να προετοιμάσει το έδαφος για την Χούντα είχε εξυφάνει μια σκευωρία που έμεινε στην ιστορία ως «Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ» την οποία είχαν πιστέψει και σοβαροί άνθρωποι όπως ο Πρωθυπουργός Κανελλόπουλος και ο (δικός μας) στρατηγός Παπαγεωργόπουλος διοικητής της ΚΥΠ.

Η ιστορία είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 1965 στην Κύπρο. Η Κυβέρνηση Παπαντρέου είχε στείλει μυστικά μια μεραρχία στην Κύπρο – με δύναμη πυρός σώματος στρατού- και ο Μακάριος είχε προμηθευτεί οπλισμό από το ανατολικό μπλοκ. Τα σχέδια των Αμερικάνων για διχοτόμηση του νησιού πήγαιναν στράφι. Τέσσερις λοχαγοί της μεραρχίας αυτής συναντιώνται στο σπίτι του ενός και αμέσως καταφθάνει και τους συλλαμβάνει ο ίδιος ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς με ΕΣΑτζήδες. Ταυτόχρονα χωρίς να έχει προκύψει η παραμικρή σχέση μαζί τους συλλαμβάνουν στην Αθήνα έναν άλλον λοχαγό, τον (δικό μας) Φάνη Τόμπρα.

Ανατίθεται σε έναν στρατοδίκη η ανάκριση. Για τον Τόμπρα ουδέν μεμπτόν, Στρατοδικείο για τους τέσσερις λοχαγούς (κάποιος εκ των οποίων ειδοποίησε τον Γρίβα. Ίσως εκείνος που δυο χρόνια πριν είχε μετεκπαιδευθεί στις ΗΠΑ;). Ο Τύπος της Δεξιάς αρχίζει τα πρωτοσέλιδα, ότι ο Αντρέας ετοίμαζε πραξικόπημα. Κλασική τακτική για να παραπλανούν τον αντίπαλο. Προφανώς τον τύπο δεν τον καθοδηγούσε η Χούντα, αλλά η Αμερικάνικη πρεσβεία, απευθείας. Ήθελαν το πραξικόπημα να πετύχει. 

Τελικά παραπέμπονται αρκετοί αξιωματικοί σε δίκη. Μεταξύ τους και ο Τόμπρας (φοβερή η εμμονή εναντίον του). Από Δεκέμβρη του 66 μέχρι Μάρτη του 67, όλα τα φώτα της επικαιρότητας έπεφταν στην αίθουσα του στρατοδικείου που γινόταν η δίκη. Μάρτυρες κατηγορίας, όλοι οι μετέπειτα βασανιστές της Χούντας Θεοφιλογγιαννάκος, Στειακάκης κλπ. (Κάποιος τοπικός δημοσιογράφος ακροδεξιών φρονημάτων μεταπολιτευτικά διαφήμισε στην εφημερίδα του ότι θα προέβαινε σε αποκαλύψεις για το πώς πιέστηκε να πάει ψευδομάρτυρας κατά του Τόμπρα στην δίκη αυτή, αλλά στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας του δεν έγραψε τίποτε)

Οι ΑΣΠΙΔικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Το πραξικόπημα τους βρήκε ήδη έγκλειστους. Τον Δεκέμβρη του 67 ο Παπαδόπουλος τους έδωσε χάρη. Πάλι περιέργως ένας κάθισε παραπάνω μέσα… καταλάβατε ποιος… δικός μας ήταν… και μόλις βγήκε έξω… απότακτος πια… βρήκε δουλειά δίπλα στον , μακαρίτη πια, Αλέκο Ροδίτη που εκείνη την εποχή είχε επιπλάδικο στην Αθήνα. Τι κακό είχε κάνει; Έχει σχέση με την διαρροή της πληροφορίας του μυστικού εξοπλισμού του Μακάριου με Σοβιετικά όπλα και με καμία «αριστερή χούντα»…

ΥΓ Στην φωτό ο Αντρέας για να συμπαρασταθεί στα θύματα της σκευωρίας πήγε στο στρατοδικείο και κάθισε μαζί με τους συνηγόρους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ