Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Κοκκίνισε η θάλασσα στο Ναύπλιο - Τι προκάλεσε το φαινόμενο που ανησύχησε τους κατοίκους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:57:00 π.μ. |
Κοκκίνισε η θάλασσα στο Ναύπλιο - Τι προκάλεσε το φαινόμενο που ανησύχησε τους κατοίκους
Κοκκίνισε η θάλασσα στο Ναύπλιο την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, προκαλώντας συζητήσεις και ανησυχία για το φαινόμενο στους κατοίκους.
Το περιστατικό προκάλεσε την προσοχή των κατοίκων που βρέθηκαν το πρωί στην παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου, όπου τα νερά απέκτησαν ξαφνικά μια κόκκινη απόχρωση, με πολλούς να υποθέτουν πως προκειται για κάποιου είδους ρύπανση πιθανόν από κάποιο πλοίο στα ανοιχτά.
Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το κόκκινο χρώμα στα νερά των θαλασσών προκαλείται από το συσσωρευμένο πλαγκτόν, το γνωστό δηλαδή φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας. 
Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. 
Η ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές. 
Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ. 

Επιπλέον, οι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου ερυθρά παλίρροια.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ