Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Στοιχεία παραθέτει ο Γ. Γκιόλας για το χρέος του ΤΟΕΒ Ιρίων στη ΔΕΗ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:25:00 μ.μ. | | |
Στοιχεία παραθέτει ο Γ. Γκιόλας για το χρεος του ΤΟΕΒ Ιρίων στη ΔΕΗ
 Είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω τα ουσιώδη και αληθή στοιχεία για το θέμα του χρέους του ΤΟΕΒ Ιρίων προς τη Δ.Ε.Η., μένοντας σε αυτά και μόνο, διότι δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, υπερβολές και πρόκληση εντυπώσεων. 

To πρόβλημα αυτό οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με ακριβή στάθμιση των δεδομένων, καθώς και εποικοδομητική συνεισφορά με θετικό τρόπο, ώστε να ξεπεραστούν στρεβλώσεις και δυσχέρειες που ανάγονται σε εσφαλμένες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες είναι καλό να μην επαναλαμβάνονται.

Το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών του ΤΟΕΒ Αργολίδας και κατ’ επέκταση και των 13 ΤΟΕΒ είναι γνωστό και ανάγεται σε παρελθόντα έτη, δημιουργεί, όμως, τριβές και απασχολεί έντονα πλήθος αγροτών.

Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αυτού και, κυρίως, προς άρση των δυσμενών συνεπειών, δηλαδή του κινδύνου να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κι έτσι να σταματήσει η άρδευση, αναμίχθηκα ενεργά ως όφειλα. Ήμουν σε διαρκή επαφή προς υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων και αναγκών των ΤΟΕΒ του Νομού με εκκλήσεις, επαφές και παρεμβάσεις προς την ηγεσία της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και, κυρίως, προς τον Πρόεδρο αυτής κ. Μανώλη Παναγιωτάκη.

Από ενημέρωση που είχα από την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. οι συνολικές οφειλές του ΤΟΕΒ ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 2,4 εκατ. €.

Ο ΤΟΕΒ Ιρίων έχει υποβληθεί σε σκληρές και δύσκολες επιλογές για να ανταποκριθεί στην από έτους και πλέον πρόσκληση της Δ.Ε.Η. για διακανονισμό του, παρά τον ιδιαίτερα επαχθή τρόπο τμηματικής εξόφλησης που προτάθηκε κατ’ αρχήν από τον τότε Γενικό Διευθυντή Εμπορίας της Δ.Ε.Η., Ιωάννη Κατάκη.

Παρά ταύτα, ο ΤΟΕΒ Ιρίων κατέβαλε το 30% της οφειλής του για το αντλιοστάσιο Άριας και με το υπ’ αριθμ. 826/15-10-2018 κατέθεσε πρόταση εξατομικευμένης ρύθμισης, προσφερόμενος σε επιπλέον καταβολή ποσοστού 10% των χρεών και εξόφληση του υπολοίπου σε 50 δόσεις.

Στη συνέχεια, η Δ.Ε.Η. ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του για εξεύρεση βιώσιμης λύσης διευθέτησης των οφειλών, αποδέχθηκε το μακρύ, αλλά εύλογο και αναγκαίο χρονικό διάστημα εξόφλησης σε 50 ζητηθείσες δόσεις. Με βάση την ενημέρωση που έλαβα από τον Οργανισμό, οι οφειλές του συγκεκριμένου αντλιοστασίου από 808 χιλιάδες ευρώ που ήταν στις αρχές του 2018, έχουν σήμερα μειωθεί στο ποσό των 572 χιλιάδων ευρώ. Όμως, ο ΤΟΕΒ Αργοναυπλίας, στον οποίο ανήκει το αντλιοστάσιο της Άριας, δεν έχει ανταποκριθεί, επικαλούμενος και το έλλειμμα της Διοίκησης.

Παρά ταύτα, η Δ.Ε.Η. ανέλαβε την πρωτοβουλία για έναν νέο κύκλο συναντήσεων με το ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ των περιφερειών της Χώρας και για την περιοχή μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Τρίπολη, την 4η-4-2019, όπου από τους 13 ΤΟΕΒ του ΓΟΕΒ Αργολίδας συμμετείχαν εκπρόσωποι, των 10, καθώς και ανεπίσημα πρώην διοικητικό στέλεχος του ΓΟΕΒ. Ο ΤΟΕΒ Ιρίων συμμετείχε με 3 εκπροσώπους του. Οι εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η. προέβαλαν ως θετικό το παράδειγμα του ΤΟΕΒ Ιρίων και ενώπιον όλων, με καλή θέληση και μετά από συζήτηση, συμφωνήθηκε καταρχήν με κάθε εκπρόσωπο ΤΟΕΒ η ρύθμιση της επιμέρους οφειλής του, έως ότου οριστεί διοίκηση στον ΓΟΕΒ. Όλοι οι παριστάμενοι ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της Δ.Ε.Η. για την πρωτοβουλία της, όπως και για τη θετική ανταπόκρισή της στην παρουσίαση των προβλημάτων που ο καθένας αντιμετωπίζει. Τέλος, συμφωνήθηκε πως τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι όλων των ΤΟΕΒ θα πραγματοποιούσαν μεταξύ τους συνάντηση, ώστε να εξευρεθεί τρόπος διευθέτησης και επιμερισμού των οφειλών του κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου. Η Δ.Ε.Η. αναμένει εντός των ημερών τις προτάσεις τους, ώστε να καταστεί εφικτή η συνολική αντιμετώπιση του θέματος.

Για το θέμα της χρέωσης τόκων υπερημερίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Δ.Ε.Η. επικαλέστηκε ότι: «Πέραν του γεγονότος ότι επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζεται από συστάσεως της Επιχείρησης και καλύπτει το κόστος χρήματος που αναγκάζεται η Δ.Ε.Η. να δανειστεί για την εύρυθμη λειτουργία της, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλομένων από πελάτες της. Για τους λόγους αυτούς, προτάσεις περί διαγραφής τόκων, για τους οποίους, μάλιστα, η Επιχείρηση έχει καταβάλει φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν εντάσσονται στην πάγια πολιτική της Δ.Ε.Η. εδώ και δεκαετίες και δεν είναι θεσμικά επιτρεπτές».

Η θέση που τηρεί η Δ.Ε.Η. για την επιβολή τόκων υπερημερίας δείχνει άκαμπτη. Φρονώ, όμως, ότι στα πλαίσια μιας αμοιβαία ειλικρινούς στάσης των δυο πλευρών και έμπρακτης αναγνώρισης των ΤΟΕΒ των υποχρεώσεών τους, είναι πιθανό να ευδοκιμήσει η περίπτωση να περιορισθούν σε λελογισμένα όρια, με τη συνηγορία του αρμοδίου Υπουργείου και την αποδοχή του Οργανισμού. Έτσι, ευελπιστούμε να περιορισθούν, κατά το δυνατόν, παρόμοιες χρεώσεις, που σύμφωνα με το Κοινωνικό Πρόσωπο της Επιχείρησης θα πρέπει να περιλάβει και τους απλούς καταναλωτές, που βρίσκονται σε αδυναμία να εξοφλήσουν υψηλούς λογαριασμούς, που περιέχουν και τόκους υπερημερίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ