ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Οι καλαμοκανάδες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:28:00 μ.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Οι καλαμοκανάδες
 Ένα σμήνος Καλαμοκανάδων εντόπισε ο φωτογραφικός φακός των Αργολικών Ειδήσεων στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου. Ο Καλαμοκανάς είναι ένα παρυδάτιο ασπρόμαυρο πουλί με κόκκινα πόδια τα οποία ξεχωρίζουν (επειδή προεξέχουν) από το σώμα κατά την πτήση.

Το λευκό χρώμα καλύπτει το στήθος, την κοιλιά και την ουρά ενώ μαύρη είναι η ράχη και τα φτερά του. Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το μαύρο του ράμφος. Το μέγεθος του είδους είναι περίπου 43 εκ.  Ο καλαμοκανάς είναι ένα μεταναστευτικό είδος, καλοκαιρινός επισκέπτης της χώρας μας, από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο. Τρέφετε κυρίως με έντομα και είναι ανήσυχος όταν φωλιάζει.
Τα αρσενικά διαφέρουν από τα θηλυκά, αυτό όμως είναι έκδηλο κυρίως στο καλοκαιρινό τους πτέρωμα. Η πλάτη είναι μαύρη, συχνά με κάποια πρασινωπή γυαλιστερή απόχρωση, ενώ το στέμμα του κεφαλιού είναι μαυριδερό το καλοκαίρι και γκριζόλευκο τον χειμώνα. 

Ο μανδύας των θηλυκών είναι μαυριδερός με καφέ απόχρωση, κάνοντας αντίθεση με τα μαύρα πρωτεύοντας ερετικά φτερά, ενώ υπάρχει λιγότερο μαύρο στο κεφάλι και τον λαιμό όλο το χρόνο χωρίς, ωστόσο, αυτή η διαφορά να είναι πάντοτε ξεκάθαρη.

Καθεστώς προστασίας

Ι. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Κόκκινου Βιβλίου για τα απειλούμενα σπονδυλόζωα της Ελλάδος, στην κατηγορία Τρωτά.

ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.

ΙΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Πληροφορίες:

[1] katakali.net/Καλαμοκανάς
[2] el.wikipedia.org/Καλαμοκανάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ