ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το έθιμο με τα "Λαζαράκια" αναβίωσαν οι μικροί μαθητές του Δον Πινέλο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:45:00 μ.μ. | |
Το έθιμο με τα "Λαζαράκια" αναβίωσαν οι μικροί μαθητές του Δον Πινέλο
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί αφενός το θάνατο και αφετέρου τη ζωή.

Για αυτή την τόσο σημαντική γιορτή, έμαθαν τα μικρά παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Δον Πινέλο την παραμονή της εορτής την Παρασκευή 19 Απριλίου μέσα από βιωματικά παιχνίδια και κατασκευές.
Το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου είναι το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού, αφού ανέστησε τον νεκρό για τέσσερις ημέρες Λάζαρο, λέγοντας τη γνωστή σε όλους μας φράση «Λάζαρε, δεύρο έξω».
Τα μικρά παιδιά μέσα από τις κατασκευές για τις "Λαζαρίνες", που δεν είναι τίποτε άλλο από άπλα κουζινικά σκεύη, κατασκευασμένα έτσι που να συμβολίζουν τον Αναστημένο φίλο του Ιησού, έμαθαν πως την ημέρα αυτή σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
Έτσι ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν σε φούρνο, τα "Λαζαράκια" τους, που έφτιαξαν με υλικά του σχολείου τους και την βοήθεια των δασκάλων τους, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό που κρατάει πολλούς αιώνες. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου που μέσα στην ζύμη έβαλαν μέλι, καρύδια ή σταφίδες.
Να τονίσουμε πως ο παιδικός σταθμός Δον Πινέλο και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Έλενα και Ιωάννα Ιωαννίδη ειναι οι πρώτοι που αναβίωσαν το έθιμο με τα Λαζαράκια στην περιοχή της Αργολίδας που πολλά σχολεία αναβιώνουν πλέων κάθε χρόνο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ