ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η εκλογική ακτινογραφία στους Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το «Βήμα της Κυριακής»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 π.μ. | |
Η εκλογική ακτινογραφία στους Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το «Βήμα της Κυριακής»
 Τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τους επίσημους υποψήφιους, τους «αντάρτες» και τους ανεξάρτητους, καθώς και ποιοι υποστηρίζουν ποιους, πώς καταγράφεται σήμερα η δυναμική των κομμάτων στην Πελοπόννησο καταγράφει το «Βήμα της Κυριακής». Μια χρήσιμη εκλογική ακτινογραφία την οποία παραθέτουμε:

Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν από την εποχή του Μεσοπολέμου ο πιο προνομιακός χώρος για τη συντηρητική παράταξη. Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ είχε σταθερή πρωτιά και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από το 1974 έως και σήμερα, με εξαίρεση το 2009, όταν το ΠαΣοΚ κατέκτησε την πρώτη θέση με μικρή διαφορά.

Η ΝΔ ακόμα και στις ευρωεκλογές του 2014, όταν είχε μεγάλη πτώση πανελλαδικά, άντεξε στην Πελοπόννησο και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση (28,35%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,2%) που κάλπαζε. Η ΝΔ ήρθε πρώτη στους τέσσερις από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας και στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με εξαίρεση την Κόρινθο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος. Βέβαια τα ποσοστά της ΝΔ δεν είχαν καμία σχέση με τα ιδιαίτερα υψηλά νούμερα αλλοτινών εκλογών. Ομως, από το 28,35% που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014, τον Σεπτέμβριο του 2015 έφθασε κατά μέσο όρο στους πέντε νομούς στο 34,06%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 24,2% των ευρωεκλογών σκαρφάλωσε στο 29,75%, ενώ ισχυρή παρουσία έχει και η Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σης τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε το μικρότερο ποσοστό του στη Λακωνία (23,07%). Η ΝΔ στον ίδιο νομό είχε το μεγαλύτερο της (37,54%), ενώ και η Χρυσή Αυγή είχε την καλύτερη της επίδοση (11,44%).
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΝΔ κατάφερε να έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και βέβαια την υπεροχή στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ στήριξε και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν η παγίωση της αυξημένης παρουσίας της Αριστεράς. Η μεγάλη μετατόπιση ψηφοφόρων από το ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών του και την ισχυρή συμμετοχή του στη Βουλή λόγω και του εκλογικού νόμου. Ομως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν κατάφερε να έχει σημαντική παρουσία, παρά την αλματώδη πορεία.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα πράξει σε αυτές τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι υποψήφιος και πάλι, όπως το 2014, ο νυν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες – αλλά αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος το 2014 πήρε 15,38% ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ.

Η ΝΔ στηρίζει για την Περιφέρεια τον Παναγιώτη Νίκα. επί σειρά ετών δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά έχει απέναντι τον νυν περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη, που τον στήριξε το 2014 και εξελέγη στον δεύτερο γύρο με 59,35%.

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Γιάννη Μπουντρούκα. το ΚΚΕ τον Νίκο Γόντικα, η Ενωση Κεντρώων τον πρώην νομάρχη Αργολίδας Δημήτρη Σαραβάκο, η Λαϊκή Ενότητα τον πρώην βουλευτή Θανάση Πετράκο, η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Τζμπετζή (Σημ. «Φ». Οι Οικολόγοι στηρίζουν τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Παναγιώτη Κάτσαρη).

ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Στον Δήμο Καλαμάτας τον Π. Νίκα διαδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενώ από τη ΝΔ προέρχονται άλλες τρεις υποψηφιότητες, της Μαρίας Οικονομάκου, της Ελένης Αλειφέρη και του Νίκου Αλεξανδρόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μανώλη Μάκαρη, το ΚΙΝΑλ δεν έχει δώσει επίσημο χρίσμα, με τα στελέχη του να μοιράζονται στους συνδυασμούς των Βασίλη Τζαμουράνη, Βασίλη Κοσμόπουλου και Τόνιας Κουζή. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Δημήτρη Οικονομάκο, ενώ υποψήφιοι είναι και οι Δημήτρης Κουκούτσης ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, αλλά και οι Μιχάλης Αντωνόπουλος και Παναγιώτης Αλούπης.

Στην Τρίπολη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Παυλή, ενώ η ΝΔ θα δώσει τη μάχη με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη. Στην Τρίπολη έχει σπάσει στα τέσσερα η Κεντροαριστερά, καθώς ο νυν δήμαρχος Δ. Παυλής στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την «πολιτική μήτρα» του ΚΙΝΑΛ προέρχονται ο Δημήτρης Τζιοΰμης, ο Νίκος Τσαμούλος και ο Δημήτρης Βόσνος.

Το ΚΚΕ στηρίζει στον Δήμο του Ναυπλίου το μέλος του ΑΣ του TEE Πελοποννήσου Κώστα Γκόνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον αρχιτέκτονα, πρώην νομάρχη Τάσο Σαλεσιώτη. Η ΝΔ δεν έχει δώσει χρίσματα σε Ναύπλιο και Αργός. Άτυπα όμως πολλά στελέχη της στηρίζουν τους νυν δημάρχους, στο Ναύπλιο Δημήτρη Κωστούρο και τον ακραιφνή δεξιό, Δημήτρη Καμπόσο.

Στον Δήμο Αργούς – Μυκηνών δίνεται στήριξη στο μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Τάσσο Χειβιδόπουλο.

Στην Κόρινθο η πλειοψηφία του ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Σταυρέλη. 

Η ΝΔ έχει διασπαστεί στη Σπάρτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Βαγγέλη Βολιώτη. Αρχικά είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρεται ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, που τον ήθελε και η ηγεσία και είχε απέναντι του τον πρώην δήμαρχο Σταύρο Αργειτάκο, ο οποίος συμμάχησε με τον Χρήστο Αλεξάκο. Πλέον έκανε πίσω ο Γρ. Αποστολάκος και μπήκε δυνατά στην κούρσα ο Σπαρτιάτης, πρώην υπουργός και επί σειρά βουλευτής με τη ΝΔ Πέτρος Δούκας, γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ.

Στην Κόρινθο η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Πελοπίδα Καλλίρη και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προκρίνει τον γεωλόγο Μάριο Ασημακόπουλο.

Πηγή: foninews.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ