ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:15:00 μ.μ. | | | |
Ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Ερμιονίδα
Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες.

Η γη στην οποία βρισκόμαστε και δραστηριοποιούμαστε και αποτελεί τον γεωγραφικό χώρο της Ερμιονίδας είναι ευλογημένη. Βλέποντας την από ψηλά με τις δαντελωτές ακτές, τους κολπίσκους, το ανάγλυφο της, τους οικισμούς και την φύση της δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να την επισκεφτείς και θελήσεις να αποκτήσεις κι εσύ ένα κομμάτι της γης αυτής και γίνεις μέρος αυτής της ομορφιάς.

Για τους λόγους αυτούς η Ερμιονίδα γνώρισε άνθηση στον τουριστικό τομέα κατά την διάρκεια των δεκαετιών 1970-1980 η οποία όμως δεν εξακολούθησε. Πρέπει να δούμε το θέμα αυτό, όμως, σοβαρά και να αντιστρέψουμε το κλίμα και την κατάσταση. Είναι τούτο εφικτό;;;

Πράγματι, είναι.

Ο Τάσος Λάμπρου έχει δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος του και περίοπτη θέση έχει η “Προώθηση του Τουριστικού Προϊόντος της Ερμιονίδας”. Πολύ σωστά προβλέπει την σύνδεση του τουριστικού προϊόντος της Ερμιονίδας με τον τομέα του Πολιτισμού και με τα προϊόντα της Πρωτογενούς Παραγωγής του τόπου μας. Η άποψη του Τάσου Λάμπρου είναι στο σωστό δρόμο.

Η Ερμιονίδα δεν είναι μόνο ακτές, παραλίες και θάλασσα. Ο τουρισμός στην Ερμιονίδα δεν μπορεί να είναι μόνο θερινός. Ο τουρισμός στην Ερμιονίδα μπορεί να είναι καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και σύμμαχος μας είναι το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής μας σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ο Δήμος Ερμιονίδας και όσοι ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον “εναλλακτικό τουρισμό”.

Πρέπει με θέληση και αποφασιστικότητα να καταστήσουμε την Ερμιονίδα επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών και πόλο έλξης θ’ αποτελέσουν συνολικά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής σε συνδυασμό με την φυσικό κάλλος και την ανάδειξη των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Σε αυτά θα προσθέσουμε την επιθυμία των τουριστών να συνδυάσουν τα ανωτέρω με την άθληση και άσκηση κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε όλα αυτά σε ένα εξαιρετικό πακέτο διακοπών και μας τα προσφέρει απλόχερα η περιοχή μας, αρκεί να τα αναδείξουμε σωστά και να προσελκύσουμε στοχευμένα και με ποιότητα τον ενδιαφέρον του κόσμου.

Ειδικότερα, ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αλιέων και το σπήλαιο Φράγχθι είναι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης και σημαντικής αξίας. Επίσης, ο αρχαιολογικός χώρος στο Μπίστι Ερμιόνης, η ιστορία της πόλης της Ερμιόνης στα βάθη των αιώνων, το κάστρο της Θερμησίας, ο Πύργος στην θέση Λάζες Φούρνων, ο υποθαλάσσιος οικισμός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Λαμπαγιαννά Φούρνων μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών γιατί είναι πολύ σημαντικά και αξιόλογα μνημεία. Οι μονές των Αγίων Αναργύρων, της Παντάνασσας, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αυγού είναι πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες από εκκλησιαστικής άποψης.

Οι εκκλησίες του Κρανιδίου, μοναδικής αρχιτεκτονικής και σημαντικότητας, αποτελούν πόλο έλξης από μόνες τους.

Σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή, όπως η τρίτη εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας που πρέπει κάθε επισκέπτης της περιοχής μας να τα γνωρίζει. Όλα αυτά απλώς ενδεικτικά, γιατί υπάρχουν και περισσότερα.

Το φαράγγι του Καταφυκιού, οι Δολίνες (σπηλιές) των Διδύμων είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Σκοπός μας είναι η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στο Καταφύκι και στο Ορθολίθι και πρέπει να ελεγχθεί η δυνατότητα αυτή, ώστε να προσελκύσουμε αναρριχητές, καθόσον αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός τους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Όλα αυτά με συνέπεια και σεβασμό στο περιβάλλον και στην ασφάλεια του αθλητή - αναρριχητή. Κάθε μέρος του Δήμου Ερμιονίδας θα αξιοποιηθεί και θ’ αναδειχθεί. Όλα αυτά μπορουν να συνδεθούν με θεματικά μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης μπορεί κατά την διάρκεια της εκδρομής και του περιπάτου του να γνωρίσει αυτά από κοντά, να έρθει σε άμεση επαφή με τους χώρους αυτούς και να διαπιστώσει ότι η περιοχή μας πέραν της φυσικής ομορφιάς της είναι αξιόλογη και σημαντική στα θέματα πολιτισμού και ιστορίας.

Επίσης θα έρθει σε επαφή με τις καλλιέργειες της ελιάς, της ροδιάς, της πορτοκαλιάς, της αμπέλου κ.λ.π., θα γευθεί τα προϊόντα της γης της Ερμιονίδας, θα αντιληφθεί την εξαιρετική ποιότητα τους και θα τα αγοράσει. Με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης θα έχει γνωρίσει τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της περιοχής, θα έχει γνωρίσει τα προϊόντα της γης και ταυτόχρονα θα έχει ψυχαγωγηθεί και αθληθεί, ενισχύοντας την οικονομία της περιοχής.

Τούτο θα επιτευχθεί με την σωστή ανάδειξη, διαμόρφωση και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων της Ερμιονίδας, την ανάδειξη και συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών και την δημιουργία νέων θεματικών μονοπατιών με την αρωγή έμπειρων συμπατριωτών μας , που ήδη προσπαθούν για τούτο εδώ και χρόνια.

Η σύνδεση όλων των ανωτέρω αρκεί για να κινηθεί πάλι και αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό ο τουρισμός στην Ερμιονίδα με ανάλογη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο της οικοδομής να αναπτυχθεί ξανά, από το ενδιαφέρον που θα προκύψει από τους ευχαριστημένους επισκέπτες να αγοράσουν γη στον τόπο μας με σκοπό την δημιουργία εξοχικής κατοικίας ή να αγοράσουν τις ήδη υφιστάμενες εξοχικές κατοικίες.

Επίσης θα συμβάλλει σ’ αυτό η σωστή προβολή όλων των ανωτέρω από τον Δήμο Ερμιονίδας σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και η στοχευμένη προβολή και επιδίωξη συμφωνιών με γραφεία τουρισμού που ασχολούνται και ειδικεύονται πανευρωπαϊκά και παγκόσμια με το είδος του εναλλακτικού τουρισμού.

Όλα αυτά δεν αποτελούν ένα όνειρο θερινής νυκτός. Συμβαίνουν γύρω μας και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες, ώστε η Ερμιονίδα να καταστεί σημαντικός τουριστικός προορισμός στο είδος αυτό του τουρισμού.

Ο Τάσος Λάμπρου κι εγώ προσωπικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με σωστές κινήσεις μπορούμε να καταστήσουμε την Ερμιονίδα επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενός “εναλλακτικού” τουρισμού , που θα οδηγήσει στην αναγέννηση συνολικά του τουρισμού στην Ερμιονίδα και στον σκοπό μας αυτό θέλουμε τον κόσμο της Ερμιονίδας αρωγό μας. Προσωπικά, έχω την όρεξη και την προθυμία να εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου για να επιτύχω τον σκοπό του για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και να αναδείξουμε την Ερμιονίδα στον τουριστικό χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού. Θέλουμε την βοήθεια σας για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο πρότυπο για τις επόμενες γενιές και τούτο θα γίνει με τον Τάσο Λάμπρου Δήμαρχο Ερμιονίδας.

Σας καλώ να μας υποστηρίξετε με την ψήφο σας.

Ιωάννης Γκιώνης
Δικηγόρος
Υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ