ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Υπαίθριο εργαστήρι με Πρωτομαγιάτικα στεφάνια στα Πυργιώτικα Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:06:00 μ.μ. | |
Υπαίθριο εργαστήρι με Πρωτομαγιάτικα στεφάνια στα Πυργιώτικα Ναυπλίου (βίντεο)
 Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει την Πρωτομαγιά να φτιάχνουμε στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας.
Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.
Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές. Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης και της φύσης που συνδέεται με πολλά ήθη κι έθιμα που έχουν πανάρχαιες ρίζες. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που κρατάει από την Αρχαία Ελλάδα και σώζεται μέχρι και σήμερα, είναι το μαγιάτικο στεφάνι.
To απόγευμα της Τρίτης τα μικρά παιδιά του χωριού Πυργιώτικα στο Ναύπλιο από γιαγιάδες του χωριού που μαζί με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργιωτίκων ΄΄ Άγιο Γεώργιο ΄΄ κατασκεύασαν μαγιάτικα στεφάνια.
Οι άντρες του χωριού ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο του ψησίματος καθώς η πολιτιστική δράση είχε και φαγητό αλλά και χορό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ