ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Διατροφικές συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι από τον Γιάννη Ηλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:34:00 μ.μ. |
Διατροφικές συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι από τον Γιάννη Ηλία
 Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές θα συμβούν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, με τις οποίες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην έχουμε κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα.

Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, που θα φέρει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή, λόγω της νηστείας.

Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα.

Μεγάλη σημασία έχει το τελευταίο νηστίσιμο γεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, το οποίο θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι και καλό είναι να αποτελείται από μια ελαφριά μακαρονάδα με ντομάτα, συνοδευόμενη από πράσινη σαλάτα.

Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Συμβουλή: μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα αβγά ή κρέας, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με ψωμί και λίγο τυρί.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο ή φυσικό χυμό, μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Μην ξεχνάτε την σαλάτα!

Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας ή του ψωμιού, πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας, αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη διαδικασία της πέψης.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Γιάννης Ηλίας
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ