Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λυγουριό και στην Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:24:00 μ.μ. | |
Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ναυπλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λυγουριό και στην Επίδαυρο
 Το σχολείο μας στα πλαίσια περιπάτου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λυγουριό, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1995 από τον Βασίλειο Ν. Κωτσιομύτη και τη σύζυγό του Αναστασία Σαρρή-Κωτσιομύτη κι άρχισε να λειτουργεί το 1995. Είναι φορέας μη κερδοσκοπικός. 
Η συλλογή του θεωρείται μοναδική για ολόκληρη την Ελλάδα και μία από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης. Μερικά από τα εκθέματά του είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο επισκέπτης θα συναντήσει απολιθωμένους οργανισμούς εκατομμυρίων ετών από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως απολιθώματα κορμών δένδρων, ιππουριτών, κοραλλιών, ψαριών, στρειδιών, αχινών, κλπ. Ιδιαίτερα ολοκληρωμένες συλλογές αμμωνιτών της περιοχής Ασκληπιείου, χώρος διεθνώς αναγνωρισμένος ως "μοναδικό παλαιοντολογικό μνημείο πανίδας αμμωνιτών".
Τεράστια είναι και η ποικιλία ορυκτών κρυστάλλων καθώς και συλλογές εντόμων, οστράκων, πέτρινων εργαλείων και εργαλείων εξόρυξης καθώς και πετρολογικού υλικού. Πλούσιο κι ενδιαφέρον είναι και το εκπαιδευτικό υλικό. 
Γεωλογικοί και παλαιοντολογικοί χάρτες και πίνακες σε συνδυασμό με κείμενα κι αναπαραστάσεις αλλά και πόστερ σκιαγραφούν, ενημερώνουν και περιγράφουν παραστατικά την δημιουργία της Γης και την εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας από δισεκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα. Ευχαριστούμε τον κύριο Βασίλη Κωτσιομύτη για την ωραία κι ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Στη συνέχεια πήγαμε στην Παλιά Επίδαυρο όπου επισκεφτήκαμε το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Εντοπίστηκε το 1970 γιατί είχε καλυφθεί από χώματα και το 1972 ξεκίνησαν οι ανασκαφές έως το 1989. Μετά το 1998 γίνονται κάθε καλοκαίρι εκδηλώσεις, μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ΚΕΔΑΜ Δήμου Άργους-Μυκηνών και τον πρόεδρό της κ. Πέτρο Διολίτση για την κάλυψη της δαπάνης μετακίνησής μας με τουριστικό λεωφορείο, γιατί χωρίς αυτή τη χορηγία δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής μας επίσκεψης.

Σοφία Σαρρή
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ