ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Οι μυκηναϊκοί τάφοι και η ανέγερση κτιρίου κοινωνικού χαρακτήρα στο χώρο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. | | |
Οι μυκηναϊκοί τάφοι και η ανέγερση κτιρίου κοινωνικού χαρακτήρα στο χώρο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου
 Σχετικά με τους μυκηναϊκούς τάφους που αποκαλύφθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1971 – 1973 στο χώρο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κατασκευή κτιρίου κοινωνικού χαρακτήρα για τη λειτουργία συσσιτίου κ.λ.π. στην ίδια περιοχή, κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα ακόλουθα για την αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας:


Η ανασκαφική έρευνα των μυκηναϊκών τάφων στο χώρο της Ευαγγελιστρίας έγινε το 1971 – 1973 από την αείμνηστη Έφορο Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Πρωτοναρίου – Δεϊλάκη, κατά τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου νοτιότερα της εκκλησίας, την ανακατασκευή των παλιών υπαρχόντων κελλιών, όπου λειτουργούσε οικοτροφείο για τους μαθητές από Ι. Μητρόπολη Αργολίδος και την κατασκευή του κτιρίου του ραδιοφωνικού σταθμού. 

Κατά τις εκσκαφικές εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας αποκαλύφθηκε μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος κατασκευασμένος στο φυσικό υπέδαφος. Τμήμα του σπηλαιώδους θαλάμου του τάφου διατηρείται ορατό σήμερα διαμορφωμένο σε ιερό χώρο νότια της πλατείας. 

Οι περισσότεροι θαλαμοειδείς υπόγειοι τάφοι κατασκευασμένοι κυρίως μέσα σε μαλακό ασπρόγειο υπέδαφος βρέθηκαν ανατολικότερα και νοτιότερα από τη θέση αυτή. Ο χώρος βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης Ναυπλίου, μετά την επέκτασή του το έτος 1987. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενέκρινε με απόφαση το έτος 2013 την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα κτισθεί εναρμονισμένο αμέσως νοτιότερα από τα κελλιά με τους εξής όρους: 

1. Όλες οι εργασίες θα γίνουν με την παρακολούθηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 

2. Θα προηγηθεί των εργασιών καθαρισμός των διατηρούμενων ορυγμάτων των μυκηναϊκών τάφων, οι οποίοι θα τεκμηριωθούν σχεδιαστικά για την προστασία και την ανάδειξή τους. 

Ως προς τα δένδρα, πεύκα, που υπάρχουν στο χώρο ανέγερσης του κτιρίου, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου, για τα οποία έχει γίνει πρόσφατα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κάποιους κατοίκους της περιοχής, μετά από σχετικό αίτημα κοπής των δένδρων, η αρμόδια Δ/νση Δασών Αργολίδας με έγγραφό της ήδη από το 2016 επιβεβαιώνει ότι τα δένδρα αυτά, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 

Προσχηματικές ενεργειες και καθυστερήσεις εκτέλεσης του έργου μου φέρνουν στο νου παθογένειες της κοινωνίας μας. 

Η ανάδειξη των ανευρεθέντων αρχαίων σε οικοδομήσιμους ιδιωτικούς χώρους, όπως των μυκηναϊκών τάφων στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελεί πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία και είναι παράλληλα συνυφασμένη με την ανέγερση των κτιρίων κατά περίπτωση.

Χ. Πιτερός
Συνταξιούχος αρχαιολόγος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ