ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Αργολίδα: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού γιορτάζει την Ζωοδόχο Πηγή στο νησάκι Δασκαλειό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:55:00 π.μ. | |
Αργολίδα: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού γιορτάζει την  Ζωοδόχο Πηγή στο νησάκι Δασκαλειό
  Την Παρασκευή του Πάσχα, 3 Μαΐου 2019 μαζί με την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού στην Αργολίδα γιορτάζει τα γενέθλια του. 

Ανήμερα της εορτής και ώρα 07:00 θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Δασκαλειό, στο Τολό. 

Καραβάκια θα αναχωρήσουν από το λιμάνι του Τολού.

Σας περιμένουμε όλους εκεί με πολλά κεράσματα από τα μέλη του Συλλόγου!

Το νησάκι Δασκαλειό και πως πήρε το όνομά του

Στο ακατοίκητο νησάκι Δασκαλειό (ή Δασκαλιό) στο Τολό της Αργολίδας διακρίνονται τα ερείπια ενός ενετικού κάστρου.

Το Τολό είναι ένα παλιό ψαροχώρι που χάρη στις ωραίες αμμουδιές του έχει μεταμορφωθεί σ' έναν από τους πιο δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. νότια του Ναυπλίου και το μεγαλύτερο μέρος του είναι κτισμένο στον μυχό ενός όμορφου κόλπου.

Στον κόλπο αυτό υπάρχουν τρία μικρά ακατοίκητα νησάκια: Η Ρόμβη που είναι το μεγαλύτερο, το Δασκαλειό όπου σώζονται τμήματα από τα τείχη μεσαιωνικού κάστρου και το Κορωνήσι με το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων που είναι το πιο γραφικό και σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Κατά την περίοδο της δεύτερης Ενετοκρατίας και μέχρι το 1718, το Τολό χρησιμοποιήθηκε σαν ναύσταθμος του ενετικού στόλου και σαν ορμητήριο για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ναυπλίου. Μνημείο της εποχής αυτής είναι η μικρή εκκλησία η Ζωοδόχος Πηγή, κτισμένη το 1688 καθώς και τα ερείπια φρουρίου στο Δασκαλειό. Επίσης οχυρώσεις και ερείπια κατοικιών και δεξαμενών συναντάμε και στο νησί Ρόμβη.

Κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής κρυφό σχολείο που βοήθησε στη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και θρησκείας. Εξ ου και το όνομα του νησιού.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ