Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Ασυνήθιστα κρύα η θάλασσα και στην Αργολίδα - Που οφείλεται το φαινόμενο;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:17:00 μ.μ. |
Ασυνήθιστα κρύα τα νερά της θάλασσας και στην Αργολίδα - Που οφείλεται το φαινόμενο;
 Αρνητική απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας (SST) από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές παρατηρείται σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου της χώρας μας. 

Δορυφορικές εκτιμήσεις νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Μαΐου δείχνουν ότι η SST κυμαίνεται μεταξύ 16ºC και 17ºC στο Βόρειο Αιγαίο, 18-19°C στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17°C στο Ιόνιο, δηλαδή περίπου 1-2°C χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου όπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης.
Ψυχρά τα νερά της θάλασσας και στην Αργολίδα - Που οφείλονται οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες
 Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες το 2018 και τις αρχές του 2019 όποτε η SST στη χώρα μας κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών. 

Γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας απο το 1982 μέχρι σήμερα, δείχνουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο της SST κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η SST είναι περίπου 2°C υψηλότερη από το 1982.

Πηγή:meteo.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ