Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Με τιμές η υποδοχή της Θαυματουργής Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:38:00 μ.μ. | |
Με τιμές η υποδοχή της Θαυματουργής Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής στο Ναύπλιο (βίντεο)
Σε κλίμα κατάνυξης το Ναύπλιο υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2019 την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής από τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Η υποδοχή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής την οποία μετέφερε τιμητικά όχημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπλίου, έγινε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.
Με λιτανευτική πομπή, συνοδεία τιμητικού αγήματος ανδρών της Πυροσβεστικής και παλαιών Προσκόπων, η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη συνοικία Νέο Βυζάντιο στο Ναύπλιο, και ακολούθησε Ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
 Η υποδοχή της Ιερής Εικόνας στο Ναύπλιο έγινε στα πλαίσια των εορτασμών "Κωνσταντίνεια 2019" που διοργανώνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού. Σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχόταν σε μικρή ηλικία ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγόταν από την Σηλυβρία.
Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στον Μητροπολιτικό ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και την έφεραν με τον ξεριζωμό τον Νοέμβριο του 1922 οι πρόσφυγες στην Καβάλα
Οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, περιουσίες αλλά και όλα τους τα υπάρχοντα. Δεν άφησαν όμως εκεί τα ιερά τους κειμήλια, όπως τις εικόνες και τα ιερά σκεύη των ναών τους, έτσι την έφεραν και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα.
 Οι ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους, πρόσφυγες από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής φέρανε επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης αλλά και την Τιμία κάρα του Αγίου Αγαθόνικου. Η οικογένεια που την φύλαξε από την μανία των Τούρκων και την έφερε στην Ελλάδα ήταν η οικογένεια του Τηλέμαχου Κιτσικόπουλου.
Το πανηγύρι της Παναγίας Σηλυβριανής στην Ανατολική Θράκη κρατούσε ένα μήνα περίπου και ερχόταν κόσμος από όλη την Ανατολική Θράκη, στην παραλιακή πόλη της Σηλυβρίας καθώς επίσης κι από όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας και ήταν θαυματουργή. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του αγιογράφου όμως γνωρίζουμε ότι σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχόταν μικρός ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγόταν από την Σηλυβρία.
 Η Παναγία η Σηλιβρυανή τιμάται στο Γενέσιον της Θεοτόκου.
Ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ,πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης , ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανο για την άδεια που έδωσε να μεταφερθεί η Ιερή Εικόνα της Παναγίας στο Ναύπλιο ,καθώς και τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο που υποδέχθηκε την εικόνα.
Η Ιερή εικόνα θα παραμείνει στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έως και της 23 Μαΐου 2019.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ