ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Τα Λευκάκια γιορτάζουν τον Άγιο Θωμά (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:41:00 π.μ. | |
Τα Λευκάκια γιορτάζουν τον Άγιο Θωμά (βίντεο)
Τα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα, τιμούν τον Άγιο Θωμά. Την παραμονή τις εορτής Σάββατο 4 Μαΐου 2019 τελέστηκε εορταστικός εσπερινός και την Κυριακή 5 Μαΐου τελέσθηκε ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία χοροστατούντος και λειτουργούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Υπαπαντής Λευκακίων όπου και ανήκει το εκκλησάκι. Ο εφημέριος του Ναού π. Μιχαήλ Καλαμαράς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη καθώς και το εκκλησίασμα για την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις του ναού.
Ιδιαίτερα αγαπητός στους Λευκακιώτες είναι ο ναΐσκος του Αγίου Θωμά που βρίσκεται σε μοναδικό φυσικό τοπίο σε κοντινή απόσταση ανατολικά του χωριού. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι τιμούν τη μνήμη του Αγίου την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα με πανηγύρι.

Τα Λευκάκια βρίσκονται ανατολικά του Ναυπλίου σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Το χωριό το συναντάμε πάνω στο δρόμο Ναυπλίου - Τολού και Δρεπάνου. Είναι κτισμένο πάνω σε πέντε λόφους και ανάμεσα στο βουνό Μακρυβούνι και το βουνό της Αγίας Μαρίνας. Τα Λευκάκια βρίσκονται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με γραφικούς λόφους, μαγευτική θέα και κάμπο με εσπεριδοειδή. Τα Λευκάκια ενσωματώθηκαν στο Δήμο Ναυπλιέων το 1988 και στην απογραφή του 2001 είχαν 731 κατοίκους. Κατά βάση οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία (εσπεριδοειδή, λαχανικά), ενώ υπάρχουν και τεχνίτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο Ναύπλιο.
Το χωριό διατηρεί έντονα ακόμη τον αγροτικό του χαρακτήρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σπίτια μονόροφα, κεραμιδόσκεπα με ανθισμένες αυλές και παλιές ξύλινες αυλόπορτες.
Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του.
Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεός Του.
Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.
Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ