Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Θα ψηφίσουμε σε 2 εκλογικά τμήματα: (Α) για Ευρωεκλογές και Περιφέρεια και (Β) για Δημοτικές και Κοινοτικές (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:11:00 μ.μ. |
Θα ψηφίσουμε δυο εκλογικά τμήματα: (Α) για  Ευρωεκλογές και Περιφέρεια και (Β) για Δημοτικές και Κοινοτικές (βίντεο)
Τις θεσμικές και τεχνολογικές καινοτομίες που υποστηρίζουν την εκλογική διαδικασία, καθώς και τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η εταιρεία SingularLogic, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.


Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης και ο Γενικός  Διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, Θεόδωρος Οικονόμου, ενώ από τη SingularLogic ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Integrated Services, Γιώργος Αποστολάκης και ο Διευθυντής Έργου Εκλογών, Ηλίας Γιαννίτσιος.

Στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα – Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Πρώτο και κύριο μέλημα, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι η διευκόλυνση των πολιτών και των ανθρώπων που θα τρέξουν τις εκλογές. Γι αυτό το σκοπό έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων και εισάγονται στοχευμένες καινοτομίες, που καθιστούν τη διαδικασία πιο απλή και γρήγορη, θωρακίζουν περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών και επιτρέπουν να υπάρξει πιο γρήγορα μια ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος:

Καινοτομίες στη διαδικασία
·         Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σπάσιμο, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων, της εκλογικής διαδικασίας σε δύο διακριτά εκλογικά κέντρα (Α και Β), ώστε αφενός να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους εκλογείς και αφετέρου να μειωθούν οι απαιτήσεις για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, καθώς ο καθένας θα καταμετρά μόνο δύο κάλπες, αντί για τέσσερις.

Διευκολύνσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους
 Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναγνωρίζοντας τις απαιτητικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε:
·         Αύξηση των αμοιβών  τους κατά 30%
·         Διευκόλυνση της μετακίνησής τους με δωρεάν μεταφορά, για πρώτη φορά, από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τους ίδιους και τα αυτοκίνητά τους και με ειδικό μειωμένο ναύλο για τα αεροπορικά τους εισιτήρια
·         Δυνατότητα λήψης, πριν τις εκλογές από το διαδίκτυο, ενός ειδικά διαμορφωμένου πρότυπου (pdf αρχείου), με τους υποψήφιους, για την επικόλληση τους στα εκλογικά βιβλία, μειώνοντας έτσι δραστικά το φόρτο εργασίας.

Ψηφιακές καινοτομίες
Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καινοτομίες ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά:
·         Στην ειδική ηλεκτρονική ταμπλέτα, με την οποία θα εφοδιαστούν 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι, στα εκλογικά τμήματα και θα επιτρέψει μία γρήγορη και ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος για τις Ευρωεκλογές.

·         Στο πληροφοριακό Σύστημα υποβοήθησης του έργου των πρωτοδικείων, με βάση το οποίο, όλες οι εργασίες μετά τις εκλογές, θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία, τόνισε  ότι το μεγάλο στοίχημα των τετραπλών εκλογών θα κερδηθεί, χάρη στη σκληρή δουλειά και τη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν:  «Ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις Ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Γι αυτό καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον».

Από τη μεριά του ο κ. Πουλάκης ανέφερε: «Συμπληρώνονται 8 μήνες από τον Οκτώβριο του 2018 όταν είχε ξεκινήσει η προετοιμασία στο υπουργείο για τις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν να μην ταλαιπωρηθούν είτε με ουρές είτε με ελλείψεις, αλλά και οι εφορευτικές επιτροπές με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να επιτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Κεντρικός ομιλητής από τη SingularLogic ήταν ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογικές καινοτομίες της Εταιρείας, για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
-       Στην επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο και τη νέα διοικητική διαίρεση.
-       Στην υλοποίηση μιας νέας σύγχρονης Διαδικτυακής Πύλης, πλήρως ανασχεδιασμένης, με διευρυμένες πληροφορίες και ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
-       Στο νέο Σύστημα Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων (SRT) που περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή και δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων.
-       Στο Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών από τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών. 
-       Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας.
-       Στο Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους, με προ-συμπληρωμένους τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ SINGULAR LOGIC

ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Τεχνολογικές καινοτομίες στη Συγκέντρωση και Μετάδοση των αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών,
Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών 2019»

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους, να σας ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την παρουσία σας σε αυτή την Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών με την εταιρεία Singular Logic, η οποία όπως κάθε φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη σε αυτή την διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.
Κατ' αρχάς ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί για πρώτη φορά η ελληνική Δημόσια Διοίκηση καλείται να διεξαγάγει τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις: αναφέρομαι στις ευρωπαϊκές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές και για πρώτη φορά και τις κοινοτικές εκλογές. Τέσσερις κάλπες θα στηθούν την ίδια ημέρα στο σύνολο της χώρας.
Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη, μια διαδικασία πρωτόγνωρη. Από τη δική μας πλευρά ως Υπουργείο Εσωτερικών πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν κατά τον σχεδιασμό όλης αυτής της διαδικασίας, εδώ και πολλούς μήνες από τον περασμένο Οκτώβριο, να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο, πρώτα απ' όλα βεβαίως τους εκλογείς τους Έλληνες ψηφοφόρους που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και βεβαίως στη συνέχεια όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους που εκείνη την ημέρα θα κληθούν να φέρουν σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή.
Πήραμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και εισαγάγουμε στοχευμένες καινοτομίες που διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις Εφορευτικές Επιτροπές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα δουλέψουν σκληρά τις ημέρες των εκλογών.
Ταυτόχρονα οι καινοτομίες αυτές θωρακίζουν ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών.
Πρώτα απ' όλα σε σχέση με την ίδια τη διαδικασία. Βεβαίως η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας σε δυο τμήματα: σε τμήματα Α και Β έτσι ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και να μειωθεί βεβαίως και ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων.
Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε δυο διακριτά τμήματα, στο τμήμα Α για τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εκλογές και στο τμήμα Β για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές.
Η αλλαγή αυτή ισχύει για το 85% περίπου των εκλογέων, το 85% του εκλογικού Σώματος περίπου θα ψηφίσει με βάση αυτό το νέο μοντέλο. Σε Δήμους όπου δεν υπάρχουν Κοινότητες αλλά και σε Δήμους που οι Κοινότητες δεν υπερβαίνουν τους 300 κατοίκους παραμένουν τα ενιαία τμήματα. Αυτό αφορά περίπου το 15% δηλαδή του εκλογικού Σώματος.
Εκλογές βεβαίως χωρίς δικαστικούς αντιπροσώπους δεν γίνονται. Γι' αυτό προχωράμε και σε μια σειρά από διευκολύνσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο δύσκολο έργο το οποίο έχουν αναλάβει σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες.
Κατ' αρχάς γνωρίζετε ήδη ότι προχωρήσαμε σε μια σημαντική αύξηση των αμοιβών τους, κατά 30% περίπου. Είναι μια αναγνώριση της δουλειάς, της προσπάθειας και των απαιτήσεων αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Σε συνεργασία όμως και με τους Δικηγορικούς Συλλόγους προχωρήσαμε και σε μια σειρά άλλων τεχνικών αλλαγών, καινοτομιών για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε σχέση με την εφαρμογή εκτύπωσης πρότυπων σελίδων με διαγράμμιση για όλους τους υποψηφίους, ώστε να επικολληθούν στα βιβλία των δικαστικών αντιπροσώπων.
Για πρώτη φορά ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα μπορεί από το διαδίκτυο να κατεβάζει πριν από τις εκλογές προσυμπληρωμένα και με διαγράμμιση τα ονόματα των υποψηφίων ανά Κόμμα, περιφερειακό, δημοτικό και κοινοτικό Συνδυασμό. Τα πρότυπα αυτά θα μπορεί να τα εκτυπώνει και να τα επικολλήσει στα εκλογικά βιβλία, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να περάσει αυτή τη βάσανο όλων των προηγούμενων ετών. Το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία της χειροκίνητης συγγραφής των εκλογικών βιβλίων.
Νομίζουμε ότι έτσι μειώνεται δραστικά ο φόρτος των δικαστικών αντιπροσώπων και αυτό είναι μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη.
Βεβαίως σημαντικό κομμάτι είναι και οι μετακινήσεις. Εκεί όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωρήσαμε σε συμφωνίες μετά από συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, κατ' αρχάς με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες έτσι ώστε να μεταφέρουν για πρώτη φορά δωρεάν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στους προορισμούς τους, εκεί που έχουν οριστεί να δουλέψουν καθώς και τα αυτοκίνητά τους, ενώ σε συμφωνία και για τις αεροπορικές μεταφορές θα υπάρχει σημαντική διευκόλυνση με μειωμένο ναύλο και προτεραιότητα στην έκδοση των εισιτηρίων για να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και νέες ανακοινώσεις για τα θέματα των μετακινήσεων. Είμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για τις οδικές συγκοινωνίες.
Στα ζητήματα των ψηφιακών καινοτομιών, των τεχνολογικών βελτιώσεων τις οποίες φέρνουμε στο σύστημα. Κατ' αρχάς μια σημαντική μερίδα των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα θα εφοδιαστεί με ειδική ηλεκτρονική ταμπλέτα, απλούστατη στη χρήση, αυτό αφορά όλη την Αττική και δειγματοληπτικά περιοχές σε όλη τη χώρα, συνολικά περίπου 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα λάβουν αυτή την ταμπλέτα και μέσω αυτής με ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο -υπάρχουν ανεπτυγμένα συστήματα ασφαλείας από την εταιρεία- θα μπορεί να στείλει ο δικαστικός αντιπρόσωπος τα αποτελέσματα όλων των καλπών που θα καταμετρήσει και όχι μιας μόνο κάλπης, πάρα πολύ σύντομα πάρα πολύ γρήγορα.
Η καινοτομία αυτή θα επιτρέψει να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές, για την Περιφέρεια Αττικής και για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο των καλπών.
Πολύ σημαντική είναι και η βοήθεια η οποία θα δοθεί προς τα Πρωτοδικεία, με το πληροφοριακό σύστημα υποβοήθησης του έργου των Πρωτοδικείων. Όλη αυτή η δουλειά θα γίνει ηλεκτρονικά, με αρκετούς αυτοματισμούς έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πιο γρήγορα και με απαλοιφή ενδεχόμενων σφαλμάτων.
Ιδιαίτερα για τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης τα δεδομένα θα εισαχθούν στο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικά από τις ταμπλέτες που σας προείπα ότι θα έχουν προμηθευτεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι άρα θα πρέπει να γίνει μόνο στα Πρωτοδικεία η επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος και εκεί αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του φορτίου, της δουλειάς η οποία πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Πρόκειται για πολύ σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες. Βεβαίως στη συνέχεια τα στελέχη της Singular Logic και ο κ. Θεοδωρόπουλος τον οποίο πρέπει να πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω και τον κ. Θεοδωρόπουλο και όλα τα στελέχη της εταιρείας γι' αυτή τη συνεργασία που είχαμε και σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ελληνική Δημόσια Διοίκηση η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Να θυμίσω επίσης ότι αυτές τις ημέρες μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα «βγει στον αέρα» και η μεγάλη καμπάνια του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτές τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, αλλά και για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους.
Είναι νομίζω σαφές από τα παραπάνω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε κάνει πολλά, έχουμε κάνει νομίζω περισσότερα από κάθε άλλη φορά έτσι ώστε και σε διοικητικό και διαχειριστικό και σε τεχνολογικό επίπεδο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου.
Γνωρίζετε βεβαίως πολύ καλά ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση ενός ευρύτατου συστήματος για να γίνουν ομαλά οι εκλογές, πέρα των ορίων του Υπουργείου Εσωτερικών δηλαδή. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι θα πράξουν το ίδιο με το Υπουργείο μας, έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Με αφορμή την καμπάνια μας η οποία θα τρέξει τις επόμενες ημέρες. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα.
Παροτρύνω, καλώ κι εγώ με τη σειρά μου όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ