Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Ναύπλιο: Παλιά παιχνίδια και αντικείμενα ταξιδεύουν στο χρόνο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:02:00 π.μ. |
Ναύπλιο: Παλιά παιχνίδια και αντικείμενα ταξιδεύουν στο χρόνο
 Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο , σε μια εποχή όπου τα παιδιά μεγάλωναν με απλά , καθημερινά , παιχνίδια προσφέρει, σε μικρούς και μεγάλους η έκθεση παλιών , μεταλλικών, παιχνιδιών στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ,στο Ναύπλιο.

Όπως είπε σήμερα στην ΕΡΤ ( εκπομπή ΕΡΤ1 «Ωρα Ελλάδας») η υπεύθυνη των προγραμμάτων του ΠΛΙ κ. Κασσιανή Πλατή «οι συλλογές του ΠΛΙ περιλαμβάνουν παιδικά παιχνίδια και αντικείμενα που αφορούν το παιδί και των δυο φύλων (π.χ., παιδικές ενδυμασίες, αντικείμενα σχετικά με τη διατροφή και την υγιεινή του παιδιού, σχολικά είδη), την εθιμική πλαισίωση των σταθμών στη ζωή των παιδιών (π.χ., γέννηση, βάφτιση), καθώς και τη συμμετοχή του παιδιού στην ευρύτερη ζωή των αγροτικών κυρίως κοινοτήτων, αλλά και αντικείμενα μορφών λαϊκού θεάτρου, που σήμερα είναι ταυτισμένες με το παιδί ενώ παλιότερα αποτελούσαν τμήμα της διασκέδασης και των μεγάλων (κουκλοθέατρο, Καραγκιόζης).
Οι συλλογές παιχνιδιών του ΠΛΙ περιέχουν κατά κύριο λόγο παιδικά παιχνίδια του 20ού αιώνα, τόσο «παραδοσιακά» (αυτοσχέδιες κατασκευές παιδιών ή ενηλίκων για τα παιδιά, βιοτεχνικές κατασκευές, π.χ., πανηγυριώτικα) όσο και σύγχρονα βιομηχανικά ελληνικά ή εισαγόμενα παιχνίδια από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανόμενου και του κυρίαρχου στις μέρες μας πλαστικού.

Έμφαση δεν δίνεται μόνο στα συλλεκτικά κομμάτια, που συνήθως έχουν μεγάλη αισθητική αξία, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άπαιχτα, γεγονός στο οποίο οφείλουν κατά κύριο λόγο τη διάσωσή τους, αλλά και στα ταπεινά παιχνίδια που έχουν παιχτεί από τα παιδιά ή αποτελούν μαρτυρίες της μνήμης των σημερινών ενηλίκων για τα παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων (όπως είναι η περίπτωση νεότερων κατασκευών πάνινων κουκλών, πατινιών και άλλων παραδοσιακών αθυρμάτων)…» .
Αρκετά από τα παιχνίδια προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, οι οποίες προσφέρουν, σε αντίθεση με τα παιχνίδια που αγοράζονται μέσω παλαιοπωλών, το πλεονέκτημα της συλλογής στοιχείων για τα κοινωνικά συμφραζόμενα και την ιστορία του αντικειμένου και κυρίως της καταγραφής των τρόπων που παίχτηκε και μεταποιήθηκε από τους μικρούς του ιδιοκτήτες.

Η ένταξη των παιχνιδιών στο κοινωνικό τους πλαίσιο επιτυγχάνεται πληρέστερα στις ομάδες παιχνιδιών που έχουν συγκεντρωθεί μετά από επιτόπια έρευνα. Στον «Σταθμό» εκτίθεται ένα μικρό τμήμα (περίπου το 10%) από τις συλλογές του ΠΛΙ που αφορούν το παιδί.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11-3 για σχολεία και ιδιώτες και θα διαρκέσει , περίπου, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Γαλανόπουλος
Πηγή: ert.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ