ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ναύπλιο και δημοτικές εκλογές - «Δεν υπάρχει πόλη χωρίς πολίτες»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:28:00 μ.μ. | |
Ναύπλιο και δημοτικές εκλογές - «Δεν υπάρχει πόλη χωρίς πολίτες»
του Χρήστου Πιτερού*

Οι προσεχείς εκλογές στις 26 Μαίου, που γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Δήμο Ναυπλίου. Οι εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής.

 Η βούληση και η επιλογή των πολιτών είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική από ποτέ. Η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει ως κύριο καθήκον να εκπροσωπεί και να υπηρετεί επάξια τους πολίτες. Η πόλη ανήκει στους πολίτες και χωρίς πολίτες δεν υπάρχει πόλη. Όσοι εκλέγονται και αναλαμβάνουν αξιώματα κρίνονται καθημερινά από τους πολίτες. Καμία δημοτική αρχή δεν είναι υπεράνω κριτικής σύμφωνα με το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Δ. Κωστούρο άσκησε τα καθήκοντά της επί μία πενταετία. Η απουσία, εκτός εξαιρέσεων, διαλόγου με τους πολίτες αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτών. Βασικό έργο που ανέλαβε εξ’ αρχής η απερχόμενη δημοτική αρχή ήταν το διαφημισμένο Master Plan για την ανάπτυξη του Δήμου και την επέκταση του σχεδίου πόλης, αλλά δυστυχώς ξεχάστηκαν στη μέση του δρόμου…χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών. Η αστοχία της πρώτης μελέτης εκβάθυνσης του λιμανιού είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία και εγκατάλειψη του έργου από τον ανάδοχο εργολάβο με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου και οικονομικό κόστος, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη. Γιατί άραγε πρέπει να επισημάνουμε το αυτονόητο στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ότι στο Λιμενικό Ταμείου Ναυπλίου δεν μπορεί να έχει ως πρόεδρο νομικό – δικηγόρο αλλά τεχνοκράτη. Στο παλιό Λιμενικό Ταμείο με την καθοριστικής σημασίας επέκταση του λιμανιού και τη διαμόρφωση της ανατολικής παραλίας είχε ως Πρόεδρο τον τεχνοκράτη Δ. Μανουσάκη, απόφοιτο του Πολυτεχνείου και τον Τ. Σαλεσιώτη στη συνέχεια.

Το πυργόσπιτο της Άνω Κάντιας κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο έχει καταρρεύσει εδώ και είκοσι χρόνια και εγκαταλειμμένο ρημάζει…επί της πλατείας, δίπλα σε διερχόμενο ασφαλτόδρομο και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ατυχημάτων. Έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Δημοτική Αρχή δεν έκανε διάλογο με τους κατοίκους, ούτε έλαβε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ούτε τοποθέτησε ένα πρόχειρο στέγαστρο προστασίας. Στο πυργόσπιτο του Αγίου Αδριάνου έχει ήδη τοποθετηθεί στέγαστρο από την πρώην Δημοτική αρχή της Ν. Τ'ιρυνθας. Την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου της ακρόπολης της Ασίνης, μετά από πρόταση του υπογράφοντος, είχε αρχικά αναλάβει ο Δήμος Ασίνης πριν από τέσσερις τετραετίες. Ο αρχαιολογικός χώρος έκτοτε αναδείχθηκε από το ΥΠΠΟΑ, αλλά ο εξωτερικός αναγκαίος χώρος στάθμευσης παραμένει εγκαταλειμμένος από τη Δημοτική Αρχή σε άθλια κατάσταση. Στο Παλαμήδι ο χώρος στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων, ιδιαίτερα κατά τις εκδρομές των μαθητών με τη στάθμευση πολλών λεωφορείων συγχρόνως. Είχαμε κάνει γραπτή πρόταση στο Δήμο για τη λήψη μέτρων το 2015 – 2016, αλλά και για την ανάδειξη του ενετικού υδραγωγείου, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς καμία απάντηση. Γιατί άραγε στην πατρίδα μας πρέπει να γίνει ατύχημα! για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα; Ανάπτυξη δεν γίνεται με «πανηγύρια», αλλά χτίζοντας θεμέλια. 
Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου

Η νεοκλασική πόλη του Ναυπλίου με τα μοναδικά μνημεία αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Πότε επιτέλους θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε κάθε πλατεία και μνημείο για τους πολίτες, τους μαθητές και τους επισκέπτες, όπως γραπτώς έχουμε προτείνει, ώστε η πόλη να αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο πληροφόρησης και της ιστορικής μνήμης;

Η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και κακοποίησης του παλιού Ξενία πάνω στα ενετικά τείχη όλους μας πληγώνει και δυσφημεί την πόλη στους χιλιάδες επισκέπτες. Οι επί των πολιτιστικών του Δήμου και λοιποί αρμόδιοι έχουν συνηθίσει φαίνεται την αθλιότητα και δεν ενοχλούνται. Ο Δήμος Ναυπλίου φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ας ισχυρίζεται κατά καιρούς ο κ. Δήμαρχος ότι το κτίριο δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Η άμεση λήψη μέτρων προστασίας, ασφάλειας και τουλάχιστον ο στοιχειώδης ευπρεπισμός του κτιρίου είναι αναγκαίος αλλά καθυστερεί, λόγω αδιαφορίας, εδώ και χρόνια… Η εγκατάλειψη και κατεστραμμένη παλιά πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου Αμφιτρύων μέσα στην παλιά πόλη με την σκουριασμένη περίφραξη αποτελεί μία κραυγαλέα ανοιχτή πληγή της παλιάς πόλης, που δυσφημίζει την πόλη στους διερχόμενους αλλά και τους θαμώνες του ξενοδοχείου από τα πέρατα του κόσμου. Η στρουθοκαμηλική τακτικής της δημοτικής αρχής και των λοιπών αρμοδίων φανερώνει στην πράξη την στοιχειώδη έλλειψη αισθητικής αντίληψης για την μοναδική πόλη του Ναυπλίου. Άλλωστε πως να εξηγήσει κανείς επίσης την άθλια εικόνα της εγκατάλειψης και της κακοποίησης του μικρού πέτρινου κτιρίου του ναυτικού ομίλου με τις σκουριασμένες πόρτες εδώ και πολλά…χρόνια και τις ριγμένες φίρδην – μίγδην καρέκλες και παλιοσίδερα με σχισμένα παραπετάσματα στην στέγη του κτιρίου, στο μοναδικού κάλλους τοπίο; Ένα θλιβερό θέαμα ελλήνων και ξένων επισκεπτών δίπλα στα ενετικά τείχη. Ή μήπως ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτουν το ελάχιστο χρηματικό ποσό για τον στοιχειώδη ευπρεπισμό του κτιρίου; Για το πλήθος όμως των πολυδάπανων και εφήμερων εκδηλώσεων πάντα υπάρχουν χρήματα από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε χρόνου.

Η εικόνα της εγκατάλειψης της τσιμεντοστρωμένης από το 1930 πλατείας του Δικαστηρίου είναι απογοητευτική, με τις προτομές των αδέκαστων δικαστών, το μνημείο του Νικηταρά, με τις παρακείμενες τουαλέτες, τα εγκαταλειμμένα γηρασμένα πεύκα και λοιπά δένδρα που φύτεψε ο Δήμος και εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων στον πολυσύχναστο ιστορικό χώρο, δίπλα από την πύλης της Ξηράς και την πλατεία Καποδίστρια. Η συνήθης δικαιολογία ότι η πλατεία ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το αρμόδιο ΤΑΧΔΙΚ του Υπουργείου έχει από παλιά απαντήσει ότι δεν έχει αντίρρηση ο Δήμος Ναυπλίου να αναπλάσει την πλατεία, δεν σώζει τα προσχήματα. Η πλατεία αυτή επί δύο και πλέον χρόνια είχε μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης από την αδράνεια! του Δήμου και μετά από διαμαρτυρίες τοποθετήθηκε η μπάρα.! ένας «μοντέρνος» ακραίος και αυταρχικός τρόπος επιβολής της τάξης…Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μία δεύτερη μπάρα! στην αρχή της λεωφόρου Αμαλίας, αφού επί δύο συνεχή χρόνια!, μετά την διαμόρφωση των πεζοδρομίων ο καθένας άραζε, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες, όπου ήθελε, με την λαϊκίστική ανοχή της Δημοτικής Αρχής χωρίς τη λήψη στοιχειωδών μέτρων. Με αφορμή την παραχώρηση χώρων στάθμευσης στους λίγους μόνιμους κατοίκους, τοποθετήθηκε η δεύτερη μπάρα! για την παλιά πόλη, με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς, ενώ υπήρχαν άλλοι απλοί τρόποι λύσης του προβλήματος και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Μετά όμως από τη διαμαρτυρία των καταστηματαρχών ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους, η μπάρα, το σύμβολο της καταπίεσης των στρατοπέδων, έγινε περιέργως πιο ευέλικτη! και απέκτησε και αυτή ευαισθησία για «ευκόλως εννοούμενους λόγους». Ως γνωστόν, οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ, ούτε η πόλη στρατόπεδο!

Όσο για την χρόνια εγκατάλειψη του πάρκου του Θ. Κολοκοτρώνη και την ξαφνική, αυταρχική απόπειρα προεκλογικά να περιχαρακωθεί και να αλλοιωθεί, χωρίς να προηγηθεί έγκαιρα κανένας διάλογος και παρά την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης και των πολιτών, που αποφασίστηκε από την βουβή και άφωνη παρουσία των συμβούλων της πλειοψηφίας στο Δ.Σ., φανερώνει την συμπεριφορά της απερχόμενης δημοτικής αρχής για ένα μοναδικό ιστορικό διατηρητέο χώρο της πόλης. Καθεστωτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες δεν έχουν θέση στο Δ.Σ., που βάζουν τους πολίτες στη γωνία.

Δεν υπάρχει πόλη χωρίς πολίτες και ανοιχτό διάλογο και για να θυμηθούμε λίγο τον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή Κ. Καβάφη, όπου και να πάμε η πόλη θα μας ακολουθεί. Υπάρχουν άλλα πολλά επείγοντα ανοιχτά προβλήματα στο δήμο, ακόμα δεν έχουν πόσιμο νερό τα Ίρια, η Κάντια, ο Άγιος Αντώνιος, κλπ. Τα σκουπίδια στην Καραθώνα αποτελούν βάρβαρο δείγμα της μικροπολιτικής και λαϊκιστικής νοοτροπίας της κοινωνίας μας. Το δυσβάστακτο χρέος 19 εκατομμύρια ευρώ της ΔΕΥΑΝ έχει ως άμεσο κίνδυνο το ξεπούλημα του νερού σε ιδιώτες. Η αξιοκρατική επιλογή των δημοτικών συμβούλων αλλά και σε όλες τις επιτροπές και στο Ίδρυμα Ι. Καπποδίστριας είναι υποχρεωτική και αναγκαία

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, εκτός από δημόσιος λειτουργός για την προστασία των μνημείων, υπήρξα πάντα ενεργός πολίτης τόσο για τα μνημεία όσο και διάφορα θέματα και προβλήματα για το κοινό συμφέρον και το καλό της πόλης.

Στις προσεχείς εκλογές θα είμαι υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ναυπλία Πρωτεύουσα» υπό τον υποψήφιο Δήμαρχο Τ. Σαλεσιώτη για το συνολικό καλό της πόλης και του Δήμου.



*Ο Χρήστος Πιτερός είναι αρχαιολόγος, πρώην μέλος του Ιδρύματος Ι. Καπποδίστρια και υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό «Ναυπλία Πρωτεύουσα» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Σαλεσιώτη.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ