Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

To Τουρκογέφυρο στην Πρόσυμνα Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:23:00 μ.μ. |
To Τουρκογέφυρο στην Πρόσυμνα Αργολίδας (βίντεο)
Βρίσκεται πάνω από το χωριό Προσύμνη ή Πρόσυμνα (Μπερμπάτι), του δήμου Άργους-Μυκηνών και είναι μονότοξο, με μια σειρά θολίτες και χωρίς στηθαία. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πετρογέφυρο, κοντά στην αρχαία Κοντοπορεία οδό, με την επιφάνειά του να σχηματίζει κύκλο και να μεγαλώνει στα άκρα του.

Η Κοντοπορεία οδός ήταν ο δρόμος που ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθώντας τη διαδρομή Χιλιομόδι - Αρχαία Τενέα - Κλεισούρα Αγιονορίου - Πρόσυμνα κατέληγε στο Άργος. Το όνομά της (Κοντοπορεία), δείχνει ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος από Κόρινθο για Άργος και αντίθετα.
Το μέτρημα. (Φώτο: ΑΓΠ)

Η ιδιορρυθμία του γεφυριού έγκειται στο μεγάλο πάχος των θολιτών και αυτό σε αντίθεση με τις πέτρες των τυμπάνων που είναι σαφώς μικρότερες, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι προστέθηκαν αργότερα.

Γεφυρώνει το ρέμα Ταξιάρχη, που κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή της Κλεισούρας, χύνεται στον Αστερίωνα ποταμό.

Παλαιά συνέδεε το Μπερμπάτι με την Κόρινθο μέσω του Αγιονορίου ενώ σήμερα η χρήση του περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των αγροτικών και ποιμενικών εργασιών των ντόπιων.

Ονομάζεται έτσι, όπως και πολλά άλλα στην Πελοπόννησο, πιθανώς γιατί χτίστηκε επί τουρκοκρατίας, άγνωστο όμως πότε και από ποιους.

Οι διαστάσεις του είναι:

Ύψος: 4 μ.
Πλάτος: 2,50 μ.
Άνοιγμα καμάρας: 3 μ.
Μήκος: 10.70 μ.
Πλάτος θολιτών: 0,25 μ.
Ο Αντώνης και ο Σωτήρης. (Φώτο: ΑΓΠ) 

Το γεφύρι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη την 28/07/1822, όταν αυτός προσπάθησε να περάσει στην Κόρινθο από την Κοντοπορεία οδό μέσω της Κλεισούρας - Αγιονορίου.

Στο χωριό Στεφάνι υπάρχει ακόμη το σπίτι-στρατηγείο του Νικηταρά.

Σημειώσεις:

(1). Ο εντοπισμός και η μέτρηση του γεφυριού έγινε με τη βοήθεια των ντόπιων Σωτήρη Ριζόγιαννη και Αντώνη Παπαντωνίου, από το Στεφάνι. Τους ευχαριστώ.

(Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ