Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Δράσεις από την 1η ΤΟΜΥ Άργους για «Ασφαλή Κολύμβηση και Πρόληψη Ατυχημάτων στο Νερό»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:37:00 π.μ. | |
Δράσεις από την 1η ΤΟΜΥ Άργους για «Ασφαλή Κολύμβηση και Πρόληψη Ατυχημάτων στο Νερό»
Την Τρίτη 07/05/2019 και τη Δευτέρα 13/05/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ν. Κίου του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε τις επόμενες δράσεις της.


Το θέμα των εν λόγω δράσεων που αναπτύχθηκε ήταν «Ασφαλής Κολύμβηση για Πρόληψη Ατυχημάτων στο Νερό » όπου στην πρώτη συνάντηση δόθηκαν οδηγίες για την αποτροπή του πνιγμού εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας καθώς και οδηγίες για την αυτοπροστασία/αυτοδιάσωση με στόχο την πρόληψη τραυματισμών στο νερό για την προαγωγή της δημόσιας υγείας, καθώς και την διαμόρφωση συμπεριφορών. Στην δεύτερη συνάντηση παράλληλα με την παρουσίαση του υλικού έγινε και παρουσίαση από μία σειρά διαφανειών με παραμύθι με σκοπό την κατανόηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων.
Και οι δυο παρεμβάσεις εντάσσονται στο θεματικό άξονα ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ». Σκοπός των δράσεων είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων από τους μαθητές όσον αφορά την ασφάλεια στο νερό (κολύμβηση) και την προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.
Tα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Πιο συγκεκριμένα:

· Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σημειώνονται 40 παιδικοί πνιγμοί, η αναλογία είναι 8 αγόρια : 2 κορίτσια

· Η αναλογία αντρών : γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 : 1

· Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες από 20 έως 24 ετών

· Οι περισσότεροι λουόμενοι πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά

· Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές

· Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά
Εκτός από τον πνιγμό ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να συμβούν μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Οι ανωτέρω παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ν. Κίου με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου και την ΤΕ Επισκέπτρια Υγείας κ. Βασιλική Στεφανοπούλου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατάθεση εμπειριών και επίλυση αποριών.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Ν.Κίου κ. Δαρειώτη, καθώς και τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ

ΕΑ’ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ