ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Το 3ο Γενικό Λύκειο Άργους παρουσίασε την "Αργειτοπούλα"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:29:00 μ.μ. | |
 Το 3ο Γενικό Λύκειο Άργους παρουσίασε την "Αργειτοπούλα"
 Μια ξεχωριστή εκδήλωση φιλοξένησε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 στις 8:30 το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο Άργος. Το 3ο Γενικό Λύκειο Άργους σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Άργους παρουσίασαν στο κοινό της πόλης την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της ευρύτερης περιοχής του Άργους που είναι γνωστή με την επωνυμία "Αργειτοπούλα". 
Μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Άργους παρουσίασαν την έρευνά τους για την αργείτικη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά με ένα καλαίσθητο βίντεο που επιμελήθηκαν με τη συνδρομή των υπευθύνων καθηγητριών Στέλλας Σταματάκη και Χριστίνας Σιδέρη. Στη συνέχεια ένα ακόμα βίντεο σε σκηνοθεσία της κας Στέλλας Σταματάκη ταξίδεψε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση στο παρελθόν αναβιώνοντας στιγμές της καθημερινής ζωής του 19ου αιώνα με επίκεντρο τις γυναίκες που φορούσαν την παραδοσιακή φορεσιά. 
Τις είδαμε στην εκκλησιά, στην κρήνη στο πηγάδι, στα σπίτια-όσα έχουν απομείνει από την ανοικοδόμηση. Με δεξιοτεχνία ο φακός του Γιάννη Ντεβέ συνέθεσε ξεχασμένες στιγμές μιας ζωής αρμονικής με το περιβάλλον, όταν ο ήχος των μηχανών ήταν ακόμα μακριά κι "ακουγόταν" ο ήχος του αργαλειού του μαγγανοπήγαδου και της κρήνης. 
Στη συνέχεια η κα Ρούλα Φούρλα, έφορος εθνικών ενδυμασιών του Λ.Ε.π.Αργους έδωσε με ζωντάνια και με την αγάπη για τις παραδοσιακές φορεσιές που τη διακρίνει αλλά και με επιστημονική επάρκεια τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας για την παραδοσιακή αργείτικη γυναικεία φορεσιά μαγεύοντας το κοινό που έκπληκτο παρακολουθούσε να αναπτύσσονται μπροστά του λεπτές πτυχές της ενδυμασίας που στην ύφανσή της έκρυβε μυστικά της ζωής των γυναικών και του τόπου. Την ανέδειξε, έτσι, σε συναιρετικό στοιχείο-μαρτυρία ενός πολιτισμού ο οποίος στο χέρι των νεοτέρων γενεών είναι να μη χαθεί από το φως και να παραμένει στη μνήμη για να εμπνέει. 
Την εκδήλωση έκλεισε η θάλλουσα φωνή του Θεόδωρου Παπαϊωάννου ο οποίος με τη συνοδεία εκλεκτών μουσικών (στο βιολί ο Παναγιώτης Κοτσώνης, στο κλαρίνο ο Δημήτρης Μαρίνης και στο λαούτο ο Βασίλης Καλαγγιάς) "έδεσε" μοναδικά όσα ακούστηκαν με τοπικά άσματα που τους ταίριαζαν βοηθώντας το ενθουσιώδες κοινό να τα αποκρυπτογραφήσει βιωματικά. 
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του αποτύπωσε τη συγκίνησή του και τη νοσταλγία του για την πλούσια παράδοση του τόπου τον οποίο ποιμαίνει και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σκούφης. Τους χαιρετισμούς τους και την ευαρέσκειά τους φυσικά εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, η Διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Άργους κα Ματσιμάνη Νικολέττα και η πρόεδρος του Λ.Ε. π. Άργους κα Δημοπούλου Ευαγγελία. 

Γενικά η εκδήλωση έδειξε πως και η διάθεση υπάρχει αλλά και κοινό πεδίο συνεργασίας μεταξύ του Σχολείου και τοπικών φορέων της παράδοσης στα πλαίσια της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού από την οποία κερδισμένοι βγαίνουμε όλοι.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ