Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

Εντυπωσιακή καταγραφή κεραυνών στον Πόρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:48:00 μ.μ. |
Εντυπωσιακή καταγραφή κεραυνών στον Πόρο
Εντυπωσιάζει ο αριθμός των κεραυνών που έπεσαν την Κυριακή στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr «ZEUS»,πάνω από 10.000 κεραυνοί έπεσαν πανελλαδικά μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών την Κυριακή. 

Ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας, δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος, οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων χθες. 

Λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. 

Οι απογευματινές καταιγίδες στην Ελλάδα τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Λιγότερο συνηθισμένο είναι ότι την Κυριακή σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως στο Τρίστενο και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, καθώς επίσης σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης. 
Το Σάββατο είχε καταγραφεί πολύ μεγάλο χαλάζι, διαμέτρου πέντε έως έξι εκατοστών, στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, κάτι ακραίο με μικρή συχνότητα επανάληψης. Μια μοναδική φωτογραφία, μοιράστηκε στο facebook, ο ερασιτέχνης φωτογράφος Βαγγέλης Καΐκας. 

Η φωτογραφία καταγράφει την καταιγίδα κεραυνών που σήμειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου, όπου σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 6.250 κεραυνούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Ρόδο. 

Ο Βαγγέλης Καΐκας φωτογράφησε τους κεραυνούς από πανοραμικό σημείο του βόρειου Πόρου, από όπου η θέα επεκτείνεται από την Αίγινα, μέχρι τα παράλια της Αττικής. 

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ