Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Παρέμβαση Ανδριανού για την απαλλοτρίωση του χώρου που βρίσκονται οι μυκηναϊκοί τάφοι της Μπαρμπούνας στην αρχαία Ασίνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:05:00 μ.μ. | |
Παρέμβαση Ανδριανού για την απαλλοτρίωση του χώρου που βρίσκονται οι μυκηναϊκοί τάφοι της Μπαρμπούνας στην αρχαία Ασίνη
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά με θέμα την ανάγκη άμεσης απαλλοτρίωσης του αγροτεμαχίου επί του οποίου βρίσκονται οι μυκηναϊκοί τάφοι της Μπαρμπούνας στην αρχαία Ασίνη.Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ασίνης, στην περιοχή «Μπαρμπούνα» βρίσκεται αρχαίο μυκηναϊκό νεκροταφείο με αρκετούς τάφους. Οι ανασκαφές έγιναν από τη σουηδική αρχαιολογική σχολή τη δεκαετία του 1920 και τα σημαντικά τους ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου.

Καθώς το αγροτεμάχιο στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι δεν έχει απαλλοτριωθεί, δεν μπορούν να γίνουν έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας στο κοινό.

Με έγγραφο στις 16/5/2019 προς την Πρόεδρο του ΤΑΠΑ που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ασίνης-Δρεπάνου «Ζευς», ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού και ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ασίνης και Αγίας Παρασκευής επισημαίνουν το πάγιο αίτημα για την ανάγκη άμεσης απαλλοτρίωσης ώστε να προχωρήσουν τα έργα ανάδειξης τα οποία σε συνδυασμό με την αρχαία Ασίνη γίνονται άλλο ένα σημαντικό αρχαιολογικό σημείο αναφοράς στην περιοχή. Στο σχετικό έγγραφο επισυνάπτεται τοπογραφικό και σχετικές φωτογραφίες.

Δεδομένου του ότι η ανάδειξη των αρχαίων τάφων θα ενισχύσει σημαντικά την πολιτιστική-αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής και αποτελεί δίκαιο αίτημα των τοπικών φορέων,


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι συγκεκριμένες δράσεις θα αναληφθούν για την απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου επί του οποίου βρίσκονται οι μυκηναϊκοί τάφοι της «Μπαρμπούνας» προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητάς τους».
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ