Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Η φωτογραφία της ημέρας: Σφύζει από άγρια ζωή το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:53:00 π.μ. | |
Η φωτογραφία της ημέρας: Σφύζει από άγρια ζωή το Ναύπλιο
Φωλιά γερακιών σε τοποθεσία κοντά στο Ναύπλιο εντόπισε ο φωτογραφικός φακός των Αργολικών Ειδήσεων την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2019.
Το ζευγάρι των γερακιών, προετοίμαζε τη φωλιά από τον Μάρτιο για να είναι όλα έτοιμα όταν γεννηθούν τα μικρά. Τελικά η γερακίνα έκανε τρία αυγά από τα οποία γεννήθηκαν τρία γεράκια.
Τα μικρά μεγάλωσαν με τους γονείς τους και τώρα μπορούν να πετούν κι αυτά μόνα τους. Το ζευγάρι παρακολουθεί από κοντά τα μικρά και τα μαθαίνει πως να επιβιώσουν στη φύση. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Buteo buteo και περιλαμβάνει 11 υποείδη.
Στην Ελλάδα είναι μόνιμος κάτοικος (επιδημητικός) και φωλιάζει σε σχετικά ικανοποιητικούς αριθμούς, αλλά υπάρχουν και πληθυσμοί άλλων υποειδών που, είτε έρχονται να ξεχειμωνιάσουν, είτε περνάνε από τη χώρα κατά τις δύο μεταναστεύσεις.
Δεν είναι σπάνιο να συχνάζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και, ιδιαίτερα στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί επιτυχημένες αναπαραγωγές σε συστοιχίες από λεύκες κοντά σε αγροκτήματα, ή κοντά σε αστικές περιοχές.
Η φωλιά κατασκευάζεται πάνω σε δένδρα, αλλά σε ανοικτές περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βράχια, ενώ πολύ σπάνια κατασκευάζεται στο έδαφος. Η επώαση πραγματοποιείται κυρίως από το θηλυκό, με τη συμμετοχή του αρσενικού κατά διαστήματα και διαρκεί 33-35 ημέρες, αλλά εάν τα αυγά είναι περισσότερα μπορεί να φθάσει και τις 42 ημέρες.
Οι νεοσσοί διαφέρουν σε μέγεθος και ο μικρότερος συνήθως πεθαίνει. Το θηλυκό παραμένει πολύ κοντά και σιτίζει για 8-12 ημέρες, με το αρσενικό να προμηθεύει τροφή.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ