ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Δεκαεξάχρονοι αλλοδαποί εργάτες – δούλοι από το Άργος στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:22:00 μ.μ. |
Δεκαεξάχρονοι εργάτες – δούλοι από το Άργος στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας
 Εκατοντάδες εργάτες γης κυρίως από το Μπαγκλαντές , ανάμεσά τους και ανήλικα αγόρια, συνεχίζουν να αποτελούν τα θύματα εκμετάλλευσης αδίστακτων κυκλωμάτων με σκοπό την προσφορά φτηνών εργατικών χεριών , την φοροδιαφυγή και την αύξηση του κέρδους από την καλλιέργεια φράουλας στην συγκεκριμένη περιοχή. 

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων τίποτα δεν έχει αλλάξει στο «άβατο» για τους δημοσιογράφους, φραουλοκράτος της ντροπής στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας .

Η θλιβερή εικόνα που ντροπιάζει την Ηλεία και εκθέτει γενικότερα την χώρα μας διεθνώς, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από τον τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ σε όχημα που μετέφερε αλλοδαπούς εργάτες γης.

Δεκαεξάχρονοι εργάτες – δούλοι !
Όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν στις 6-6-2019 το πρωί, στη Νέα Εθνική Αθηνών – Πατρών, στα διόδια του Αγίου Βασιλείου, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Αχαΐας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δύο άνδρες και συγκεκριμένα ένας 63χρονος Έλληνας και ένας 31χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών στο εσωτερικό της xώρας.

Για την ίδια υπόθεση κρατούνται διοικητικά ακόμη έξι αλλοδαποί άνδρες ηλικίας από 16 μέχρι και 28 ετών και ένας 16χρονος, διότι δεν κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Αχαΐας, σταμάτησαν για έρευνα ιδιωτικής χρήσης φορτηγό, που οδηγούσε ο 63χρονος με συνοδηγό τον 31χρονο και διαπίστωσαν ότι οι τελευταίοι μετέφεραν έξι αλλοδαπούς.

Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι δράστες μετέφεραν τους αλλοδαπούς από το Άργος στη Μανωλάδα Ηλείας με σκοπό να εργαστούν οι τελευταίοι ως εργάτες γης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ το αυτοκίνητο του 63χρονου κατασχέθηκε ως μέσο διάπραξης του αδικήματος.

Οι δουλέμποροι συνεχίζουν να αλωνίζουν

Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας καλούν την ΕΛ.ΑΣ να εφαρμόσει την αυστηρή νομοθεσία κατά των δουλεμπόρων που μετέφεραν από το Αργος στην Νεας Μανωλάδα Ηλείας ακόμα και 16χρονα παιδιά και καλεί τις δικαστικές Αρχές να παρέμβουν ώστε να αφεθούν ελεύθερα τα θύματα των δουλεμπόρων , δηλαδή οι αλλοδαποί εργάτες που συνελήφθησαν στην επιχείρηση της αστυνομίας.

Το ανωτέρω περιστατικό συνέβη ελάχιστους μήνες μετά την 14/2019 διάταξη της Εισαγγελίας Αμαλιάδας Ηλείας η οποία θέτει σε καθεστώς «προστασίας» τους 355 αλλοδαπούς εργάτες γης που έχασαν τα υπάρχοντά και τα έγγραφά τους στην περίεργη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε παράνομο αυτοσχέδιο καταυλισμό της ντροπής που ήταν εγκαταστημένος σε οικόπεδο που τους είχε παραχωρήσει ιδιώτης με το αζημίωτο .

Η Εισαγγελία της Αμαλιάδας μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ειχε χαρακτηρίσει και επίσημα τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς εργάτες γης « ως απασχολούμενους µε ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας κατ’ άρθρο 89 ν. 4052/2012 και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.»

Στην σχετική εισαγγελική διάταξη αποκαλύπτεται ότι μετά από την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και την από 6-2-2019 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπιστώθηκε ότι κατά το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς την 7.6.2018 στη Νέα Μανωλάδα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ηλείας από τους 355 συνολικά αλλοδαπούς εργάτες που βρέθηκαν στον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς να διαμένουν σε σκηνές – παραπήγματα (μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής υπηκοότητας κατά δήλωσή τους) µόνο οι δεκατρείς (13) διέμεναν μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, ενώ εξ αυτών των δεκατριών οι έντεκα (11) ήταν κάτοχοι δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία (βλ. συνημμένες ονομαστικές καταστάσεις κατωτέρω, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ