Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

«Παιδί και οθόνες»: Δράση από την 1η ΤΟΜΥ Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:43:00 μ.μ. |
«Παιδί και οθόνες»: Δράση από την 1η ΤΟΜΥ Άργους
Την Τρίτη 30/07/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους και (ΚΔΑΠ) Παιδική Πολιτεία του δήμου Άργους – Μυκηνών, πραγματοποίησε δράση με θέμα: «Παιδί και οθόνες». 

Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για τις βλαβερές συνέπειες από την πολύωρη έκθεση στις οθόνες οι οποίες περιλαμβάνουν τα κινητά, τα tablet, τους υπολογιστές και την τηλεόραση.

Η εξοικείωση των παιδιών με τις οθόνες και την τεχνολογία ξεκινά πλέον από πολύ μικρή ηλικία και η συνήθεια χρήσης ανάλογων συσκευών από τα παιδιά, φαίνεται να οφείλεται στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της οικογένειας. 
Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής στη σημερινή εποχή και η έλλειψη δημιουργικού χρόνου γονέων-παιδιών με την συχνή «εγκατάλειψη» τους μπροστά στην οθόνη.

Συνέπεια της υπέρμετρης αυτής χρήσης, με μέσο όρο 6 ώρες καθημερινά, τα παιδιά βιώνουν γνωστικές και συμπεριφορικές αλλαγές, μειωμένη συγκέντρωση και σχολική απόδοση, οφθαλμικά και μυοσκελετικά προβλήματα και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με ευρήματα μελετών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις: «Κάθε λεπτό που αφιερώνει ένα παιδί σε οθόνες αναγκαστικά αφαιρεί ένα λεπτό από τον ύπνο ή από γνωστικές δραστηριότητες».

Επομένως είναι σημαντική η φειδωλή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών ειδικά σε μικρές ηλικίες και η τήρηση του «Κανόνα 3-6-9-12» που εξηγεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει:

· Καμία έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των 3 ετών

· Κανένα βιντεοπαιχνίδι για παιδιά κάτω των 6 ετών

· Καθόλου διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη για παιδιά κάτω των 9 ετών

· Κανένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά κάτω των 12 ετών 
Το ανωτέρω θέμα παρουσιάστηκε στους μαθητές των ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους με τις ΠΕ Νοσηλεύτριες κ. Γεωργία Μπόζνου και κ. Όλγα Σωτηροπούλου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατάθεση εμπειριών και επίλυση αποριών.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Παιδική Πολιτεία κ. Κούλη καθώς και τους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ
Επιμελήτρια Α΄ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ