Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας καταγγέλλει την εργοδοσία της «Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων – ΡΕΑ»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:16:00 π.μ. |
Το Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας καταγγέλλει την εργοδοσία της «Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων – ΡΕΑ»
Το ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων & Ποτών Αργολίδας, καταγγέλλει την εργοδοσία της «Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας – ΡΕΑ» για προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης. Η εργοδοσία για ευνόητους λόγους, επιχειρεί να επιβάλλει εργασιακό μεσαίωνα, καταπατώντας ακόμα και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 02/07/2019 έλαβε γνώση της γνωμοδοτήσεως του κ. Ορφανού, δικηγόρου και νομικού συμβούλου της εταιρείας, σχετικά με τον αριθμό των ημερών συνδικαλιστικής άδειας που δικαιούται, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδικάτου μας και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, εργαζόμενος στην εταιρεία, την οποία και εφαρμόζει η επιχείρηση.

Προκαλεί ερωτηματικά η γνωμοδότηση, η οποία είναι εσφαλμένη, καταπατά τη νομοθεσία, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη άρθρα του Νόμου 1264/1982 για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4472/2017 και ισχύει, που αφορούν τις συνδικαλιστικές ιδιότητες του συναδέλφου για τις οποίες είναι ενήμερη η εταιρεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

είναι καταφανής η προσπάθεια της εργοδοσίας, καταπατώντας ακόμα και το Νόμο, να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, ώστε να αποτρέψει την οργάνωση, την υπεράσπιση, αλλά και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, που στην χώρα μας, όπως είναι γνωστό, μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και ρυθμίζεται νομοθετικά με το Ν.1264/1982. Οι διατάξεις του περιλαμβάνουν τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις του ΑΚ. Διασφαλίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να ιδρύουν ή να προσχωρούν σε συνδικαλιστική οργάνωση, δικαίωμα που προστατεύεται άλλωστε στα πλαίσια του γενικού δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι (αρθ. 12 §1 Συντ.), αλλά διασφαλίζουν κατά κύριο λόγο την ύπαρξη και προ παντός τη δράση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία αναπτύσσεται τόσο έξω όσο και μέσα στην επιχείρηση. Η εργασία ορίζεται ως δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το κράτος και οι εργαζόμενοι, όπως και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προστατεύονται κατά την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και στον τόπο εργασίας τους. Επίσης στον εν λόγω νόμο προβλέπεται ότι οι παραβαίνοντες τιμωρούνται με φυλάκιση ή και με χρηματική ποινή. Παράλληλα, η προάσπιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας προκύπτει από το άρθρο 11Ι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου της 4.11.1950 (κυρώθηκε από τη χώρα μας εκ νέου με το Ν.Δ.53/1974), αλλά και από το άρθρο 23 IV της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδικάτου μας, εντάσσεται στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών, ειδικά απέναντι στο ταξικό κίνημα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στους χώρους δουλειάς βλέπουν τα φύτρα οργάνωσης των εργαζομένων, που μπορεί να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς τους αλλά και να οδηγήσει στην ανάκτηση των απωλειών μας, σε διεκδικήσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες.

Αυτή την οργάνωση φοβούνται και προσπαθούν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο.

Η εργοδοτική τρομοκρατία, ο εκφοβισμός και η αυθαιρεσία δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι του κλάδου και ιδιαίτερα οι συνάδελφοι στην επιχείρηση ΕΑΣ Αργολίδας – ΡΕΑ, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να σπάσουν στην πράξη την τρομοκρατία, να απαντήσουν με δυνάμωμα της συλλογικής δράσης, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση του κλαδικού Συνδικάτο τους.

Καλούμε το επιχειρησιακό σωματείο της ΕΑΣ – ΡΕΑ, άμεσα να συνεδριάσει και να πάρει σαφή θέση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Παράλληλα καλούμε κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα να παρέμβει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση και να επιβάλει τα προβλεπόμενα. Να οριστεί τριμερή συνάντηση -με βάση το αίτημα του Συνδικάτου που κατατέθηκε στις 15/7/19 στο Σ.ΕΠ.Ε- σύμφωνα με την παράγραφο 3, άρθρο 5 της ΥΑ (υπουργικής απόφασης) 34331/Δ9.8920/2016 - Απλούστευση διαδικασιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. (ΟΠΣ-ΣΕΠΕ).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ