ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΚΕΜΧ Ναυπλίου και Αρχεία Νομού Αργολίδας

ΚΕΜΧ Ναυπλίου και Αρχεία Νομού Αργολίδας
 Η συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη κου Παναγιώτη Νίκα με «τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Αντώνιο Οικονόμου και η επικοινωνία του με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, με αντικείμενο την άμεση παραχώρηση στην Περιφέρεια μέρους των στρατοπέδων Τριπόλεως, Κορίνθου και Ναυπλίου, για την ανακατασκευή τους, προκειμένου να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν εκεί υπηρεσίες της Περιφέρειας» επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα του στρατοπέδου Ναυπλίου.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού Ναυπλίου (Κ.Ε.Μχ. Ν.) είναι ενταγμένο χωροταξικά στον ιστό της πόλης και αποτελεί έναν πολύ ωραίο από φυσική άποψη χώρο με πολλά κτίρια που εξυπηρετούσαν στο παρελθόν διάφορες χρήσεις.

Το Κ.Ε.Μχ. Ν. δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 και έχει τη δική του ιστορία, ένα κομμάτι της οποίας συνδέεται με τη ζωή της πόλης.

Σε άλλες περιοχές της χώρας μας ο χώρος των στρατοπέδων έχει παραχωρηθεί για χρήσεις κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα. Είναι, λοιπόν, θαυμάσια η ιδέα ο χώρος του Κ.Ε.Μχ. Ν. να διατεθεί για τη στέγαση πολιτιστικών φορέων της πόλης. Να αποτελέσει ένα πολιτιστικό πάρκο.

Ένας από τους φορείς που εδρεύουν στην πόλη είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία νομού Αργολίδας (Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας).

Τα Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας αποτελούν υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι αρμόδια για το σε οποιαδήποτε μορφή αρχειακό υλικό παράγεται στον νομό από Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαστήρια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.. Βεβαίως, γίνεται κατανοητό το τεράστιο έργο που έχουν να επιτελέσουν.

Στην 30χρονη λειτουργία τους έχουν συγκεντρώσει πλήθος μοναδικού αρχειακού υλικού, περίπου 2.500 γραμμικά μέτρα, υλικό που σε ένα μεγάλο μέρος του έχει ταξινομηθεί, διατίθεται για μελέτη, δωρεάν, σε κάθε ενδιαφερόμενο και καλύπτει χρονικά την περίοδο 1828-2000.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από καθένα πολίτη του νομού και βεβαίως από τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα ότι τα Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας αποτελούν την κιβωτό της ιστορικής μνήμης του νομού Αργολίδας.

Τα Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας στεγάζονται σε 3 διαφορετικά κτίρια συνολικού εμβαδού 500 τ.μ., τα οποία έχουν υπερπληρωθεί με αρχειακό υλικό και για τα οποία το Δημόσιο καταβάλλει περί τις 36.000 € τον χρόνο ενοίκιο. Είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθεί άμεσα στέγη προκειμένου να μπορέσουν τα Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν αρχειακό υλικό και να δημιουργήσουν αρχειοστάσια με σύγχρονες προδιαγραφές.

Είναι ευκαιρία τα Γ.ΑΚ.-Αρχεία ν. Αργολίδας μετά από 30 χρόνια περιπλάνησης να βρουν μόνιμη στέγη στο πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού Ναυπλίου.

Δ.Χ.Γεωργόπουλος
Ιστορικός-Αρχειονόμος
τ. Προϊστάμενος στα ΓΑΚ ν. Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ