ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Αργολίδα: Αλεπούδες κατεβαίνουν στις πόλεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:38:00 μ.μ. |
Αργολίδα: Αλεπούδες κατεβαίνουν στις πόλεις
Πληθαίνουν τα κρούσματα με εμφάνιση αλεπούδων ακόμα και σε κήπους σπιτιών μέσα στον αστικό ιστό πόλεων στην Αργολίδα.

Με μια τέτοια περίπτωση ήρθε αντιμέτωπος κάτοικος στη Νέα Κίο που ακούγοντας θόρυβο τα ξημερώματα του Σαββάτου και ερευνώντας τον χώρο της αυλής του εντόπισε την αλεπού της φωτογραφίας.

Οι αλεπούδες ζούσαν σε περιοχές με έντονη βλάστηση, όπου υπάρχουν δάση και, όταν πέσει ο ήλιος, αφήνουν τη φωλιά τους και κατεβαίνουν στην πόλη για να βρουν τροφή.

"Θα τη συναντήσουμε σε μέρη όπου υπάρχει πράσινο. Σε όλο τον πλανήτη συμβαίνει να κυκλοφορούν αλεπούδες στις πόλεις. Συνήθως ζουν στα περιαστικά δάση ή σε μεγάλα πάρκα, ακόμη και στην καρδιά μεγάλων μητροπόλεων όπως το Λονδίνο, μέσα στο Χάιντ Παρκ. 

Αυτό εξηγείται επειδή η αλεπού, ως ευπροσάρμοστο και πανέξυπνο ζώο που είναι, καταλαβαίνει πως στην πόλη είναι ευκολότερο να βρει φαγητό. Είναι παμφάγο είδος, τρώει από κρέας, μέχρι λαχανικά και φρούτα ,γι’ αυτό μπορεί να τη δει κάποιος να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ζωολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσος Λεγάκης.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν δει αλεπούδες μέσα σε πόλεις.

Προστάτες


Η παρουσία της αλεπούς  είναι απαραίτητη για τον «καθαρισμό» από τα τρωκτικά και άλλα βλαβερά στοιχεία που απειλούν τη δημόσια υγεία. Ερευνα που έχει εκπονήσει το εργαστήριο Θηραματοπονίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως η αλεπού όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι οικολογικά ωφέλιμη. Οι ερευνητές ανάλυσαν το στομαχικό περιεχομένου περίπου 200 αλεπούδων από όλη την Ελλάδα -και τις τέσσερις εποχές του χρόνου- και διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια, δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρούτων και πτώματα ή υπολείμματα διάφορων ζώων.

Από το 1924 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αλεπού ήταν επικηρυγμένο είδος, γιατί θεωρείτο πως έκανε κακό στις καλλιέργειες και τα κοτέτσια. Αν και σ’ αυτό το διάστημα σκοτώθηκαν σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες αλεπούδες και άλλα άγρια ζώα όπως λύκοι και τσακάλια -μόνο το 1952 θανατώθηκαν 19.165 αλεπούδες, 357 λύκοι, 3.380 τσακάλια, 747 ασβοί και 130.000 κορακοειδή και πληρώθηκαν 26.004.500.000 δραχμές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας- ο πληθυσμός τους όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. «Οι αλεπούδες δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, επειδή δεν έχουν πια φυσικούς θηρευτές, όπως είναι ο λύκος και το τσακάλι. Ωστόσο, παρά την έλλειψη φυσικών «εχθρών», οι αλεπού στο αστικό περιβάλλον απειλείται από κάτι χειρότερο, τα αυτοκίνητα.





ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ