ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Προβλήματα από τη μαύρη εργασία στον Τουρισμό – Επισιτισμό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. | |
Προβλήματα από τη μαύρη εργασία στον Τουρισμό – Επισιτισμό (βίντεο)
 Με την τουριστική σεζόν στην κορύφωσή της, εργαζόμενοι- λάστιχο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην παραβατική συμπεριφορά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού. Ο φόβος της απόλυσης κρατά τα χείλη σφραγισμένα.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας Επισιτισμού- τουρισμού, επισημαίνει πως: «Είμαστε πρωταθλητές στην ανασφάλιστη δουλειά στον κλάδο επισιτισμού – τουρισμού. Και δεν είναι παράξενο, γιατί μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και για όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι…και αυτή είναι η κορυφή παγόβουνου 11.34.55 είναι τραγικά τα ποσοστά. άλλοι μιλάνε για 40-60% όμως είναι πολύ μεγαλύτερα».

Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές αδήλωτης εργασίας, όπως η μη έκδοση εργοσήμου, η καταστρατήγηση του πενθήμερου, η υπέρβαση του ωραρίου μερικής απασχόλησης, η μη αναγγελία υπερωριών.

Σημαντικό μερίδιο στη «μαύρη» εργασία κατέχουν οι μετανάστες. Από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, οι τέσσερις στους 10 είναι αλλοδαποί.

Στην Κρήτη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, αφού τα κλιμάκια είναι υποστελεχωμένα ενώ στην Επιθεώρηση Εργασίας ακόμα περιμένουν το αυτοκίνητο.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Κοκολάκης πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου: «Ενώ βρισκόμαστε στο peak της τουριστικής σεζόν, δυστυχώς η τοπική επιθεώρηση εργασίας δεν έχει αυτοκίνητο που να κάνει ελέγχους. Καλούμε το Υπ. Εργασίας να στελεχώσει αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η αυθαιρεσία των εργοδοτών στην Κρήτη οδηγεί χιλιάδες μισθωτούς σε έναν ασφυκτικό κλοιό αδικίας κι εκμετάλλευσης, όχι μόνο στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

O Στέλιος Βοριάς, πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ηρακλείου, τονίζει πως: «Μέχρι πριν από δυο χρόνια βρίσκαμε τελείως ανασφάλιστους σε επιχειρήσεις. Τώρα αυτό που παρατηρείται είναι το 75% είναι μαύρη ανασφάλιστη με μερική απασχολεί στη. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δηλώνονται δώρα και τετράωρα και απασχολούνται 8-10 ώρες».

Οι έλεγχοι λόγω τουριστικής περιόδου έχουν ήδη εντατικοποιηθεί.

Στις αρχές Αυγούστου κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διενέργησαν 13 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Αργολίδα, Χαλκιδική και Κόρινθο, όπου διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις και μπήκε λουκέτο σε δύο επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη
Πηγή: ΕΡΤ1


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ